Bár a Belga Nagydíjon a Caterham-csapat különösebb dilemma nélkül állította félre a tapasztalt Kobajasi Kamuit, hogy az újonc, de jól fizető Marcus Ericcson mellé az F1-es tapasztalattal gyakorlatilag nem rendelkező Le Mans-győztes André Lotterert ültessék az autóba, majd Monzáre is így készültek, a japán pilóta ezen a hétvégén megkönnyebbülhet.


A csapat a Japán Nagydíjon Kobajasit versenyezteti, a pilótát nem éri az a szégyen, hogy a hazai versenyén kell kispadoznia. 
Ezzel együtt valószínű, hogy nem csak a Caterham jóindulatán múlott a dolog, ugyanis a teljes versenyhétvégés szereplésért állítólag 300 ezer eurót (kb. 95 millió Ft) ajánló Roberto Merhi Szuzkában is indul az első szabadedzésen, azonban szuperlicenc (“Forma-1-es jogsi”) hiányában nem is vezethetne a futamon.
“Egész évben erre a versenyre vártam. A Japán Nagydíj és Szuzuka mindig is különleges jelentőséggel bírt számomra: 2009-ben itthon vettem részt a legelső Forma-1-es szabadedzésemen, 2012-ben itt szereztem az első F1-es dobogómat (a Sauberrel), idén pedig a szurkolóim (pénzügyi) támogatásának köszönhetően térhetek vissza” – utalt Kobajasai a 2012 telén adakozásból összegyűjtött pénzre, amivel végül a Caterhamnél talált helyet idénre.
“Ez nagyon sokat jelent számomra, és szeretnék újra köszönetet mondani! Sajnos el kell ismernem, hogy ezúttal nem küzdhetek majd megint a dobogóért, de mindent beleadok majd, hogy jó teljesítménnyel háláljam meg a szurkolóim támogatását! Alig várom, hogy találkozzunk!” – tette hozzá.