A hét elején röppent fel, hogy a Forma-1 imázsának javítására a csapatoktól a pilótáknak küldött, a vezetés részleteit illető rádióüzenetek betiltását fontolgatják. Alapot a Sportszabályzat 20.1-es pontja nyújt, amely kimondja, hogy a versenyzőnek egyedül és segítség nélkül kell vezetnie.
A dolog gyorsan keresztülfutott a bürokrácián, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) műszaki és biztonsági főmegbízottja, egyben a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting csütörtökön már levélben tájékoztatta a csapatokat az műszaki irányelvről.
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 1
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 2

F1: Hivatalos a rádiókorlátozás

F1: Hivatalos a rádiókorlátozás

F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 9
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 10
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 11
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 12
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 13
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 14
Fotó megosztása:
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 15


“A Sportszabályzat 20.1-es pontjának mindenkori teljesülése érdekében mostantól a lehető legszigorúbban vesszük a szabály betartatását, így a bokszutcából a pilótáknak küldött rádióüzenetek nem tartalmazhatnak az autó vagy a versenyző teljesítményét illető információt” – írta, hozzátéve, hogy a kiskapukra is odafigyelnek. “Arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy a bokszutcából az autó felé irányuló adatforgalmazást a Technikai szabályzat 8.5.2-es pontja tiltja.”
A négyszeres világbajnok, később csapattulajdonosként is dolgozó Alain Prost szerint kívánatos lépés volt a tilalom.
“Ha van valami panaszom a mai Forma-1-gyel kapcsolatban, hát az a rádiózás” – nyilatkozta az Autosportnak még a mai fejlemények előtt. “Az üzenetek a nézők felé nagyon negatívak lehetnek, mert ha nem is igaz ez teljesen, kívülről úgy tűnhet, hogy az F1 mostanra túl könnyűvé, és nem a pilóta által irányítottá vált.” 
F1: Hivatalos a rádiókorlátozás 16


“Nehéz dolog ez, meg kell találni a középutat, de nem szabad negatív imázst közvetíteni. Nem tudom, hogy mennyire szeretik a rádióüzeneteket a nézők, de szerintem inkább negatív, mint pozitív a hatás.”
A Professzor a pilóták csapat felé küldött panaszait sem szereti: “A másik negatívum a versenyzői üzenetek, a jaj, nekem jött, mit csináljak? Szóljatok Charlie-nak, kérjetek büntetést-szövegek. Ezt nem lenne szabad. Először is, egy versenyző nem is mondhatna ilyesmiket. Az hogy mégis megteszik, azt mutatja, hogy a dolgok megváltoztak. Szóval alapvetően nem kellene panaszkodni, de ha már panaszkodnak, azt nem kellene hallanunk.”