Míg 2012-13-ban Kimi Räikkönennel és Romain Grosjeannal a volánnál a Lotus rendszeresen a dobogós helyezésekért küzdött és még egy-egy futamgyőzelmet is szereztek, az enstone-i csapat 2014-ben a legrosszabbak közé tartozik, 13 forduló alatt két pontszerzés jött össze.
A csapat tulajdonos-főnöke, Gerard Lopez a Forma-1 hivatalos oldalának adott interjújában beismerte, hogy az E22-est félretervezték, így gyakorlatilag nem is várható javulás idén, végig küszködnek majd a szezonzáróig. 
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 1
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 2

F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus

F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus

F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 6
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 7
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 8
Fotó megosztása:
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 9


“Hibáztunk. Elkövettünk egy hibát a tervezésnél, amiről eredetileg azt gondoltuk, hogy jó lesz. Ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint három éve, amikor a előre vezetett kipufogóval próbálkoztunk és pocsék idényünk volt. Nagyjából ugyanaz a helyzet: hoztunk egy döntést, ami végül nem sült el jól, épp ellenkezőleg. Rossz döntés volt, ami kihat az egész szezonra, a motor ebből a szempontból nem is számít. Persze az sem segít, hogy immár hivatalosan is a Red Bull a Renault hivatalos csapata.”
“Az idény elején nagyon sok gondunk volt az erőforrással, aztán valamikor az idény közepe táján világossá vált, hogy a kasztnival is gondok vannak, amiket idén már nem is nagyon lehet orvosolni. Az azért pozitívum, hogy még időben, az új autó készítése előtt felfedeztük ezt, de az idei évben már csakis a kármentés marad, szóval egészen az év végéig küszködni fogunk.” 
Bár Lopez azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy 2015-ben a Renault-motor helyett már a Mercedes erőforrása dolgozik majd az autóban, abban biztos, hogy jövőre visszatérhetnek a korábbi formájukhoz.
“A kasztni elszúrása miatt kerültünk a mostani helyzetbe, és ezt a hibát nem követjük el újra. Nem azt mondom, hogy jövőre már a bajnoki címért küzdünk majd, de nagyjából visszatérhetünk oda, ahol az elmúlt két évben voltunk.”
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 10


A Lotus már korábban bejelentette, hogy szerződést hosszabbított Pastor Maldonadóval, Lopez pedig bízik benne, hogy a jelenleg elég kiábrándult Romain Grosjeant is meg fogják tartani.
“Nagyon valószínű. Egy pilótát – Pastort – már lekötöttünk, és bár nem titok, hogy Romain a szerződése alapján a rossz eredmények miatt távozhatna, én úgy hiszem, hogy őt is meg tudjuk tartani.”
A luxemburgi üzletember a Lotus pénzügyi haldoklásáról szól híreket is cáfolta: “Idén publikáljuk az éves jelentéseket, és gyakorlatilag nullszaldósok vagyunk, hamarosan akár profitot is termelhetünk. Meg merem kockáztatni, hogy pénzügyi szempontból az egyik legjobban álló csapat vagyunk, ez a dolgok legkönnyebb része. Meglátják majd, amikor egy-két héten belül közzétesszük a számokat!”
F1: Idén már csak szenvedni fog a Lotus 11


A korábbi főnök, Eric Boullier McLarenhez való átigazolása után Lopez a csapatfőnöki posztot is felvette, de azt mondja, hamarosan igazi szakembert találnak majd a szerepre.
“Most dolgozunk ezen. Inkább előbb, mint utóbb meglesz a csapatfőnök, hogy 2015-re már teljesen beilleszkedjen. Esély van rá, hogy egy, a paddockból már ismert személy lesz az.”