Noha papíron mindhárom élcsapat, a Ferrari, a Mercedes és Red Bull pilótáinak van szerződése 2015-re, a pilótapiac az idén még a feje tetejére állhat. A McLarenhez jövőre visszatér a Honda, a japánok pedig legalább egy csúcspilótával szeretnének nekivágni a közös munkának, ezért eurótízmilliókat sem sajnálnak.

F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot? 1
F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot? 2

F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot?

F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot?

F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot? 4
Fotó megosztása:
F1: Alonso sakkban tartja a pilótapiacot? 5


A Honda egyik kiszemeltje Fernando Alonso, aki ugyan utalt már rá, hogy szeretne a Ferrarinál maradni, hivatalosan nincs szó biztos folytatásról. Romain Grosjean szerint, aki nagyon szeretne eligazolni a Lotustól, egyenesen a kétszeres bajnok spanyol a pilótapiac kulcsa, ha ő mozdul, nagy változások lehetnek.

Jenson Button szerint ugyanakkor nem Alonso, hanem a Honda érkezése miatt éppen a McLaren pilótái az átigazolási piac kulcsfigurái. “Nem hinném, hogy Alonso lenne a kulcs” – fogalmazott Button. “Romain megjegyzése meglepett, mert úgy érzem, hogy Kevinnel együtt mi vagyunk a központi figurák.”

Buttont összességében nyugtalanítja, hogy nem világosak a McLaren tervei, de így van ezzel Kevin Magnussen is. “Természetesen mindannyian szeretnénk, ha még egy kicsit jobbak lehetnénk, de mindenki a legjobbját adja” – utalt Magnussen az idei szezonra. “Még javulhatunk, minden egyes nap az előrelépésért dolgozunk. Nem adjuk fel.”

“Ami a jövő évet illeti, nem a legjobb, hogy nem tudom, mi lesz velem. Az egyetlen, amit jelenleg tehetek, hogy a legjobb tudásom szerint segítem a csapatot. Hiszem, hogy a McLaren vissza tud jutni a csúcsra, és ebből én is ki akarom venni a részem.”

A McLaren nemcsak Alonsónak, hanem Sebastian Vettelnek is ajánlatot tett, a négyszeres bajnok pedig állítólag gondolkodik az átigazoláson. Egyes hírek szerint Vettel versenyképességre vonatkozó garanciákat kért a McLarentől.

“Nem ez az első alkalom az elmúlt évekből, hogy innen-onnan megkörnyékeznek” – nyilatkozta Vettel. “Ez remek dolog, de nem az én stílusom, hogy ezekről nyilvánosan beszéljek. Spában amúgy azt hallottam, hogy már alá is írtam három évre, 150 millió fontért. Kérdeztem is, hogy hol van egy toll, azonnal aláírom, de sajnos mégsem jelentkezett senki.”

Mindennek a tetejébe a Mercedes is fontolgatja, hogy szétválasztja a Lewis Hamilton, Nico Rosberg párost. “Ha nem tudjuk kézben tartani kettejük kapcsolatát, akkor lépnünk kell” – idézte Toto Wolff csapatfőnököt a BBC. Ha valakinek mennie kell, az csakis Hamilton lehet, mert Rosberggel nemrég hosszabbított szerződést az alakulat. A McLaren egészen véletlenül a csapat nevelésének számító Hamiltonnak is kézenfekvő választás lenne.