Egyre élesedik az orosz-ukrán konfliktus, erre válaszul az Európai Unió a korábbinál is szigorúbb szankciókat vezetne be Oroszország ellen. Elképzelhető, hogy az EU javasolni fogja tagországainak, hogy bojkottáljanak minden olyan nemzetközi sporteseményt, amelyet Oroszország rendez vagy szervez. A bojkott áldozatául eshet az októberi Orosz Nagydíj, de akár a 2018-as focivébé is.

F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat 1
F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat 2

F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat

F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat

F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat 4
Fotó megosztása:
F1: Európa bojkottálná az Orosz Nagydíjat 5


Az FIA és Bernie Ecclestone problémája, hogy az országnak érvényes szerződése van a rendezésre, és ezt nem lehet csak úgy felrúgni. Ecclestone meg egyébként is híres arról, hogy az üzletet nem keveri politikával.

“Szerződésünk van, és én tisztelem a szerződéseket. Szóval ott leszünk” – zárta rövidre a kérdést Ecclestone a svájci Blicknek. Nemrég arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin “szuper és megbízható figura, aki versenyt akar, és meg is fogja kapni.”

Noha szakértők szerint a bojkott hidegháborús hangulatot teremtene, az FIA-elnökségért korábban harcba szállt Ari Vatanen szerint az F1 nem tehet úgy, mintha minden rendben lenne Oroszországban.

“A versenyt bojkottálni kellene” – mondta Vatanen, az Európai Parlament korábbi képviselője. “Jean (Todt) kezei meg vannak kötve ebben az ügyben, de természetesen ismeri a véleményemet, beszéltünk róla. Barátok vagyunk. Azt hiszem, részben osztja is az álláspontomat.”

“Ha elutazunk Oroszországba, azzal azt üzenjük, hogy helyesnek ismerjük el a vérontást. Sokszor mondják, hogy az F1-nek nem szabad kevernie a sportot és a politikát, de az orosz vezetés pont ezt csinálja, és erre válaszolnunk kell.”