A Mercedes versenyzői a két héttel ezelőtti Belga Nagydíjon megszegték az első számú szabályt: verseny közben egymással ütköztek, amikor Nico Rosberg a második kör elején a Les Combes kanyarban a külső íven próbált bebújni Lewis Hamilton mellé.
Az angol bal hátsó defektet kapott, a futamának lőttek, míg Rosberg végül a 2. helyen ért be, jócskán megnövelve pontelőnyét. A csapat vezetői alaposan berágtak a németre, később fegyelmit kapott és állítólag százezres – mármint eurós – nagyságrendű pénzbüntetést is kiosztottak neki a Mercedesnél. 
A fentiekkel ellentétben a rivális versenyzők nem látták Rosberget hibásnak, vagy legalábbis abban nem hisznek, hogy a német szándékosan ki akarta ütni Hamiltont úgy, hogy ő maga viszont versenyben maradjon.
“Versenybaleset volt” – állítja Fernando Alonso. “Egyszerűen lehetetlen lett volna Nico számára, hogy a pilótafülkében ülve az első szárnyával kivágja egy másik autó gumiját. Ha valaki ennyire precíz, az menjen sebésznek a kórházba! Hamilton számára rosszul sült el az incidens, de fordítva is történhetett volna, ha Hamilton gumija ellenáll és Nico szárnya letörik, akkor az ő versenyének lőttek.”


A négyszeres bajnok címvédő Sebastian Vettel is így gondolja: “Szokásos versenybaleset volt, a szándékosság kérdésének fel sem szabadna merülnie. Senki nem kockáztatja, hogy elveszítse az első szárnyát, és senki nem kockáztatja, hogy sportszerűtlen versenyzéssel vádolják.”
A másik Nico, a Force Indiá-s Hülkenberg szerint sem hibáztatható Rosberg: “Nico semmi rosszat nem tett. Egyszerűen előzni próbált, mert úgy gondolta, hogy gyorsabb.”
A két mercedeses holnap az Olasz Nagydíj versenyzői sajtótájékoztatóján minden bizonnyal bőven kap majd kérdéseket az incidensről és a későbbi következményeiről, igaz, az is feltehető, hogy a a csapatvezetés és a Merci sajtósai alaposan eligazítotják őket a diplomatikus válaszokat illetően.