Két hete derült ki, hogy a hétvégén következő Olasz Nagydíjon már jóval kisebb kihívást és rizikót jelent majd a monzai pálya szupergyors, nyújtott jobbkanyarja, a Parabolica, miután a kavicsos bukótér nagy részét leaszfaltozták.
A lépés komoly felhördülést keltett, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tisztázta, hogy a módosítás a versenyzők kérésére történt.
“A kavicságy körülbelül 35 százalékát aszfaltra cserélték, a változtatásra – a pilóták és az FIA kérése alapján – biztonsági biztonsági okból volt szükség, ahogy a többi F1-es versenypályán is. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy így már nem jár akkora hátránnyal, ha a pilóta elméri a kanyart, de az FIA és a pilóták is úgy vélik, hogy ez megfelelő ár a nagyobb biztonságért” – írták a közleményben.
F1: A pilóták kérték Monza kiherélését 1
F1: A pilóták kérték Monza kiherélését 2

F1: A pilóták kérték Monza kiherélését

F1: A pilóták kérték Monza kiherélését

F1: A pilóták kérték Monza kiherélését 5
F1: A pilóták kérték Monza kiherélését 6
Fotó megosztása:
F1: A pilóták kérték Monza kiherélését 7


Az Olasz Nagydíj előtti nyilatkozataikban a Lotus versenyzői is megvédték a változtatást.
“A Parabolica egy nagyon gyors és nehéz kanyar, szóval a pilóták számára biztonsági szempontból jó, hogy egy kicsit nagyobb a hibahatár. Megtapasztaltam már, hogy abban a kanyarban mennyire tudatában van az ember, hogy elég egy kicsit elmérni a fékezést, és az autó máris a kavicsában van, majd a falban végzi. Szerintem most csak előbb találják majd meg a pilóták a határokat, mert nem kell nagy balesettől félniük, mint korábban” – magyarázta Romain Grosjean.
“Szerintem nem jelent majd nagy különbséget (a leaszfaltozás). A megközelítés ugyanaz marad, azaz a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kell bevenni a kanyart. Nyilván ott a biztonsági szempont, most már kisebb a rizikó, de ez jó.”