A jegesvödör-kihívás természetesen az Egyesült Államokban született. A játék lényege, hogy valaki leönti magát (vagy megkér valakit, hogy öntse le) egy vödör jéghideg vízzel. A folyamatot felveszik telefonnal, majd a videót feltöltik a közösségi site-okra. A leöntés előtt/után meg kell nevezni azokat az ismerősöket, akiknek következőként részt kell venniük a játékban.

A kezdeményezés nemes célja, hogy felhívja a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (másnéven: Amyotrophiás lateralsclerosis, ALS, Lou Gehring-betegség) nevű gyógyíthatatlan betegségre. Aki nem fogadja el a kihívást, annak (elvileg) anyagilag hozzá kell járulnia a kór elleni küzdelmet támogató alapítvány munkájához.

Átlagemberekkel kezdődött, de a sztárok világát is elérte, így csak idő kérdése volt, hogy mikor merül fel az első F1-es pilóta neve a kihívottak között. A Ferraritól visszavonult brazil versenyző Rubens Barichello nyitotta a sort, majd következett honfitársa Felipe Massa, aki kihívta Fernando Alonsót és Daniel Ricciardót.


Utóbbi már eleget is tett a felkérésnek, és stílusosan a Red Bull motorhome-ja előtt öntette le magát egy nagy vödör jeges vízzel. Hogy még további F1-es ismert arcokat lássunk hasonlóképp cselekedni, arra rendkívül nagy az esély, hiszen Ricciardo kihívta Lewis Hamiltont, és csapatfőnökét, a Red Bull-t vezető Christian Hornert.


Az ex-F1-es pilóták közül Timo Glock és Mark Webber is túl van már a libabőröztető szereplésen, a jelenleg Porsche színekben versenyző ausztrál pedig a Red Bull sztártervezőjét, Adrian Newey-t szeretné látni egy vödör jeges vízzel a nyakában.