F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 1
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 2

F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól?

F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól?

F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 6
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 7
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 8
Fotó megosztása:
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 9


Fernando Alonso egyértelműen további bajnoki címek reményében szerződött a Ferrarihoz 2010-re, de a spanyol pilóta azóta sem ért a csúcsra az olasz csapattal, sőt idén kimondottan gyengén teljesítenek. 
A kétszeres bajnok esetleges távozása már tavaly is felmerült, a legfrissebb híradások szerint pedig immár a jogi alapja is megvan annak, hogy kiléphessen az amúgy 2016 végéig élő szerződéséből. 
A múlt hétvégi Német Nagydíjon a Williams a konstruktőri bajnokság 4. helyére szorította a Ferrarit, márpedig Alonso szerződésében állítólag az áll, hogy a konstruktőri 3. helynél gyengébb szereplés mellett távozhat Maranellóból. Azt nem tudni milyen időbeli megkötések vonatkoznak erre a kitételre, de hagyományosan szeptember eleji dátumok jellemzőek.
Alonsót nem titkoltan szeretné megszerezni a jövőre Honda-motorra váltó McLaren, Hockenheimben pedig már az idén végre jobban teljesítő Williams is felmerült lehetőségként.
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 10


Más kérdés, hogy Alonso talán azzal járna a legjobban, ha kivár még egy évet, 2015 folyamán megláthatná, hogy a Lotustól visszatért technikai főnök, James Allison első autója, valamint az erőforrások továbbfejlesztése hogy sikerül, és hogy mennyire ütőképes a McLaren-Honda kombináció, továbbá hogy a Williams képes-e fenntartani az idei szintet vagy csak rövid felvillanásról volt szó.
A Ferrari ügyeiben igen tájékozott olasz újságíró, Leo Turini friss értesülései szerint a csapatfőnök Marco Mattiacci nem csak “vetített”, amikor azt mondta, Kimi Räikkönent megtartják 2015-re is, állítólag ez tényleg határozott szándék, valamint arról is hallott, hogy az olasz csapatnak sikerült külső tanácsadóként megszerezni Ross Brawnt – ez szintén maradásra bírhatja Alonsót.
Az Autosport megkérdezte a spanyol pilótát a Ferrari 2015-ös kilátásairól, de a kétszeres bajnok visszafogottan beszélt, ez is arra utal, hogy komoly lehetőség a távozása.
“Ez a 14. Forma-1-es szezonom, szóval jó néhány jövő évi projektet láttam már július-augusztusban. Augusztusban még mindig mindenki versenyképesnek ígérkezik a következő évre. Novemberben, januárban aztán szuper versenyképesnek, de februárban végül kiderül, hogy csak két vagy három győzelmi esélyes lesz. Varázsgömb kellene ahhoz, hogy most megmondhassuk, mi lesz jövőre” – fejtegette.
F1: Alonso szabadon távozhat a Ferraritól? 11


“Nyilván egyelőre nem tudhatunk semmit, de azért jól kilátások, jól előérzetek vannak a jövő évi teljesítményünket illetően. A Mercedes idén bizonyította, hogy ebben az új Forma-1-es korszakban is lehetséges dominálni. Mi nem éltünk elég jól az új szabályokkal, még bőven van min javítanunk – nem úgy, mint a korábbi években, amikor nagyjából a határig jutottunk.”
“A 2014-es és 2015-ös autók közti különbség sokkal nagyobb lesz, mint korábban, szóval ebben bízunk, és valószínűleg mindenki más is, hiszen júliusban mindig jók a kilátások.”