Míg a Sauber 2012-ben több dobogós helyezést is szerzett, és tavaly a nehéz kezdet után végül igen szépen hajrázott, a svájci alakulat idén bő két évtizedes Forma-1-es története legrosszabb idényét éli. 
F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 1
F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 2

F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből

F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből

F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 5
F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 6
Fotó megosztása:
F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 7


A hinwili autó az első kilenc fordulóban egyszer sem jutott a Q3-ba az időmérőn, és a versenyeken sem értek a top10-be, a konstruktőri bajnokság 10. helyén, gyakorlatilag a Caterhammel holtversenyben állnak. 
Esteban Gutierrez szerint egyszerűen nem képesek kikeveredni a Ferrari motorral szerelt C33-ast sújtó többféle probléma együttes útvesztőjéből.
“Azt hiszem, a magyarázat elég egyszerű: az autó leszorítóereje gyenge, a motort pedig a szabályok miatt nem lehet fejleszteni. A nagycsapatokkal ellentétben arra sincs pénzünk, hogy teljesen átalakítsuk a kasztnit.”
 
“Jelenleg próba-szerencse alapon dolgozunk, igyekszünk kiismerni az autót, mindenféle megközelítést kipróbálunk, mert pillanatnyilag el vagyunk akadva. Nyilván így nem lehet túl egyenletesen teljesíteni, de nincs mit tenni, próbálkoznunk kell.” 
A mexikói pilóta a tavalyihoz hasonló feltámadásra sem számít a szezon második felében.
F1: A Sauber nem mászik ki a gödörből 8


“Arra nem hagyatkozhatunk, a tavalyi különleges év volt. A gumikat az idény közepén lecserélték, szokatlan fordulat volt, de idén nincs szó ilyesmiről. A szélcsatornás előrejelzésektől sem vagyunk sokkal elmaradva, szóval nem lehet nagy változásra számítani.”
“Őszintén el kell ismernünk, hol tartunk, és ki kell ismernünk az autót, mert nem várhatjuk ölbe tett kézzel a csodát. Tavaly a gyors kanyarokban elég jók voltunk, szóval olyan pályákon jó esélyeink voltak, de idén mindenütt gyönge az autó. Azt kell mondjam, ennél rosszabb már nem nagyon lehetne.”