Az elmúlt néhány futam – Felipe Massa és Sergio Perez kanadai ütközés, Kimi Räikkönen silverstone-i bukása – jól mutatja, hogy a balesetek mindig is részét képezik majd a Forma-1-nek, azonban az is világos, hogy mennyit fejlődött a biztonság a sportág bő hat évtizedes története alatt.


Természetesen a halál mindig ott ólálkodik, de míg manapság szerencsére csak távoli fenyegetés, régen kézzel fogható realitás volt. A Forma-1 történetében számos végzetes baleset következett be, ezeket – és néhány pozitív kimenetelű esetet – dolgozza fel a Break Lap – A Forma-1 drámai pillanatiból című kötet.
Bár a nagyalakú, album jellegű könyv nem teljesen friss, témájában időtálló, az F1 történetének utolsó halálos baleseteinek, Roland Ratzenberger és Ayrton Senna 1994-es tragédiáinak 20. évfordulója pedig aktualitást is kölcsönöz neki.
A Break Lap – A Forma-1 drámai pillanatiból az F1-es szakújságírás magyar doyenje, Dávid Sándor és a szobrász Lovász Zoltán közös gyermeke, amelyben 25 eseten keresztül dolgozzák fel a fenti témakört.
F1: A halál mindig ott ólálkodik 3


Míg a sokak által szeretettel csak Lapajként emlegetett Dávid információdúsan, de igen olvasmányosan idézi fel az egyes versenyzők pályáját, majd a tárgyalt balesetet, Lovász poszterekre kívánkozó, digitális technikával készült retrós festményei különleges hangulatú illusztrációkkal támogatják a szöveget.
A könyvben többek között Alberto Ascari, Jochen Rindt, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve és Ayrton Senna halálos balesetei mellett az 1955-ös Le Mans-i tragédia, valamint a modern idők olyan, szerencsés kimenetelű incidensei is helyet kapnak, mint Robert Kubica 2007-es montreali, vagy Mark Webber 2010-es valenciai bukása.  
A Break Lap – A Forma-1 drámai pillanatiból bátran ajánlható minden F1-rajongónak, de akár azok is élvezettel forgathatják az albumot, akik nem feltétlenül ülnek le minden vasárnap délután a tévé elé, ugyanis a tárgyalt sztorik önmagukban is érdekesek, az ember és a technikai fejlődés viszonyai is kiolvasható belőlük, a nagyszerű illusztrációk pedig valódi esztétikai élményt nyújtanak.
F1: A halál mindig ott ólálkodik 4
Dávid Sándor – Lovász Zoltán: Break Lap – A Forma-1 drámai pillanataiból
Corvinus Design Kft., 2013.
120 oldal, 7500 Ft