Niki Lauda szerint egyszer és mindenkorra véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség minden koccanás után vizsgálatot indít a Forma-1-ben. A háromszoros világbajnok nyitott kapukat dönget, mert az FIA nemrég jelentette be, hogy ezentúl csak azokat az eseteket vizsgálja, amikor valaki egyértelműen hibás, vagy ha egy csapat – úgymond – feljelent valakit.


Lauda szerint ennél tovább is lehet menni, a szövetségnek egyáltalán nem kéne beavatkoznia büntetési jelleggel a versenyekbe. “Bernie Ecclestone-nal és Charlie Whitinggal is beszéltem már erről. Többször” – mondta Lauda. “Nem szeretem a mai F1-ben, hogy két pilóta csak közel kerül egymáshoz, mint Lewis és Nico a montreali első kanyarban, és már ki is írják, hogy vizsgálat alatt állnak.”

“Charlie-nak és Bernie-nek is mondtam, hogy vissza kellene hozni a régi időket, amikor Nelson Piquet simán bemosott a másik versenyzőnek [Eliseo Salazarnak] a pálya mellett. Rá kell hagyni ezeket a dolgokat a pilótákra, felesleges beavatkozni. Ami most van, az vicc, a közönség csak röhög rajtunk, mert már nem vagyunk versenyzők.”


“Perez és Massa ütközését is felesleges volt felfújni, sima versenybaleset volt. Ennek véget kell vetni. Ha valaki panaszkodni akar a verseny után, rendben, legyen rá lehetősége. Egy csomó pénzbe, ügyvédbe és egyebekbe kerül, szóval nem fogják erőltetni. Túl sok a kontroll minden felett.”