A Forma-1-es csapatok továbbra sem tudnak megegyezni a költségcsökkentési intézkedések módjáról, a nagyok csak a műszaki és sportszabályokat barkácsolnák, az ezzel elért százezres, legfeljebb pármilliós spórolás azonban nem nem elég a kiscsapatoknak, radikális lépés, komoly korlátok és/vagy költségplafon híján hamarosan becsődölnek.


A 2015-re bevezetendő esetleges költségcsökkentési lépéseket pár napon belül foglalja szabályba a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa, minden további, még a jövő évet célzó módosításhoz a csapatok teljes egyetértése kellene, ami gyakorlatilag elképzelhetetlen. A kis- és középcsapatok végórái jöhetnek.
Sokak szerint az ok az jelenlegi FIA-elnök, Jean Todt gyengekezű vezetése, mert míg elődje, Max Mosley általában keresztülverte az akaratát a csapatokon – igaz, pont a költségplafon bevezetése nem sikerült -, addig a francia csak “tárgyalgat”.
“Elismerem, hogy a költségcsökkentési követelések komolyabbak, mint amire számítottam. De azzal is tisztában vagyok, hogy sosem lesz teljes egyetértés, szóval igyekszem a lehető legjobb kompromisszumot elérni” – mondta a múlt hét végén, beismerve, hogy ez néhány csapat végét is jelentheti.
“Előfordulhat, hogy pár csapat nem él túl. De láttunk már ilyet. Azonban ennek ellenére is meg vagyok győződve róla, hogy a mostani formula az évek óta látott legstabilabb megoldás”  – védte meg korábbiaknál 5-10-szer drágább új, 1,6 literes turbós V6-os hibrid erőforrásokat. “És igen, új csapatokat is várunk” – utalt az amerikai Haas és a román Forza Rossa-projektre.
F1: Nem baj, ha összeomlik pár csapat! 3


Ugyan a kisebb csapatokon sokat segíthetne, ha a Forma-1-es bevételeket arányosabban osztanák el, de az ezért felelős Bernie Ecclestone-t ez nem izgatja. Felőle kidőlhet pár csapat:
“Ami azt illeti, én még örülnék is. Olyan ez, mint a póker. Ha nem ismerjük a játékostársat, akkor inkább ne is legyen itt. Ha valaki nem engedheti meg magának a Forma-1-et, akkor nincs keresnivalója benne.” 
A csőd, a pénzügyi összeomlás ilyen-olyan valószínűséggel a Lotust, a Force Indiát, a Saubert, a Marussiát és a Caterhamet is fenyegeti, bármelyik alakulatnál tárt karokkal fogadnának új befektetőt vagy új (rész)tulajdonost.