A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2007-ben a szövevényes ipari kémkedési ügy végén megfosztotta konstruktőri pontjaitól a McLarent, emellett példátlanul magad, 100 millió dolláros pénzbírságra ítélte a csapatot.
A bírság egy részét már akkor leírták az év végi pénzosztásból való kimaradás miatt, de a maradékot – jó 50 millió dollárt – be kellett fizetniük. Természetesen a McLaren jogászai és könyvelői sem a semmittevésért kapják a pénzüket, így a csapat a pénzbírságot üzleti kiadásként könyvelte el, levonatta az adóból.
F1: 12 milliárdot bukott a McLaren 1
F1: 12 milliárdot bukott a McLaren 2

F1: 12 milliárdot bukott a McLaren

F1: 12 milliárdot bukott a McLaren 4
Fotó megosztása:
F1: 12 milliárdot bukott a McLaren 5


A brit adóhatóságnak (HMRC) ez nem tetszett, így bírósági ügy lett a dologból, amelyet azonban a McLaren nyert meg 2012-ben. Az ügy nem ért véget, az HMRC fellebbezett, az újabb eljárás most szerdán zárult le, immár a McLaren verségével, ki kell fizetni a 12 milliárd Ft-nak megfelelő összeget.
“Nagyon örülünk, hogy az Adóügyi Fellebbviteli Bíróság egyetértett azzal, hogy a pénzbírság nem írható le az adóból, ami egybevág a nézetünkkel, miszerint a bírságok nem leírhatók a bevételekből.” – nyilatkozta az HMRC adóügyi főigazgatója, Jim Harra.
 
Wokingban természetesen nem voltak elégedettek: 
“A McLaren Group egy folyamatosan növekvő brit cég, amely magas szintű munkalehetőségeket biztosít és komoly összegeket fizet be adóként. Csalódottan értesültünk az ítéletről, megfontoljuk, milyen lehetőségeink vannak még. Brit székhelyű cégként természetesen ezután is tartjuk magunkat minden érvényes törvényhez és előíráshoz” – mondta a McLaren egyik szóvivője.