Míg a Red Bull a katasztrofális téli tesztidőszak ellenére szépen lassan közelebb araszol a végtelenül erős Mercedeshez, a Ferrari semmivel sem versenyképesebb, mint a szezon kezdetén. A fejlesztéseik nagy része zsákutca, épp csak annyit képesek javulni, hogy ne süllyedjenek végképp a középmezőny mocsarába.
A múlt hétvégi Kanadai Nagydíjon csak úgy jött össze a 6. és 10. a vörös autóknak, hogy az utolsó körben kiesett előlük Sergio Perez és Felipe Massa, de Fernando Alonso a Red Bull-os Daniel Ricciardo győzelmét hozó montreali futamban is képes meglátni a pozitívumot:


“Ahogy Kanadában láthattuk, bármi előfordulhat. Ki gondolta volna, hogy a Red Bull a téli tesztek után ilyen hamar nyerni tud majd?” – mondta.
“Ez minket is felpörget, láthatjuk, hogy a dolgok hogyan változhatnak egy hétvége során. Lehet az időjárás, jöhet a biztonsági autó, és sok más tényező. A Mercedes domináns volt, de műszaki hibáik adódtak – mindig ott kell lenni, hogy meg tudd ragadni a lehetőséget, a Red Bull pedig ott volt.” 
“Hogy mi nyerhetünk-e futamot idén? Igen, bármi előfordulhat.”
A Red Bull példa, de egyben célpont is a spanyol pilóta számára, hiszen Kanada után már 52 pontos hátrányba került hozzájuk képest a Ferrari a konstruktőri versenyben.
F1: Alonsót lelkesíti a Red Bull-győzelem 3


“A Red Bull legyőzése volt a célom. Nagy cél, de ezt tűztem ki. Mindig magasra célzok és igyekszem segíteni a csapatot, hogy megszerezzük a konstruktőri második helyet. Hosszú még az idény, és bár sok pont elúszott Kanadában, igyekszünk a lehető leghamarabb visszazárkózni.”
“14 másodperccel a Red Bullok mögött végeztem, úgy gondolom, ez nem olyan óriási hátrány, hogy ne lehetne behozni a szezon folyamán. Biztos vagyok benne, hogy ledolgozzuk ezt a 14 másodpercet, és legközelebb is a Red Bullok előtt akarunk majd végezni.” 
A Ferrari idei legjobb eredménye egy 3. hely, Alonso azt még a Kínai Nagydíjon érte el.