Kimi Räikkönen jócskán alulmúlta az elvárásokat a 2014-es idénykezdésével, a 2012-ben a Lotusnál ragyogó formában visszatért bajnok a Ferrarinál csak szenved. 
A 2007-es bajnok az idény első harmadában csak 18 pontot gyűjtött, a kanadai egyetlen újabb egységet, a 10. helyet is csak Sergio Perez és Felipe Massa balesetének és kiesésének köszönhette.


“Nagyon nehéz megérteni, hogy mi is van. Az autó balansza folyamatosan változik. Az egyik körön nagyon nehéz kezelni, aztán pár kör múlva hirtelen a gumik sokkal jobban működnek. Nem tudom megnevezni az okot, ha tudnám, már foglalkoznánk vele. A futam végén például újra minden rendben volt. Az autóban, a csomagban megvan a potenciál, valahogy rá kell jönnünk, hogyan lehet belőle kihozni minden egyes körön.” 
“Bár a fejlesztési csomag előrelépést hozott, valahogy semmi nem akar összejönni. Rá kell jönnünk, hogyan tudnám kiszámíthatóan érezni az autót” – summázott Kanada után a finn.
Úgy tűnik, hogy lassan véget ér a türelmi időszak: a Ferrari technikai igazgatója már Montreal előtt leszögezte, hogy Räikkönen problémáit nem lehet pusztán az autóra kenni, a finn egyszerűen lassabb Fernando Alonsónál, a Kanadai Nagydíj hétvégéjén pedig az is felröppent, hogy az elküldését fontolgatják Maranellóban.