Magyar idő szerint pénteken délután négykor megkezdődik a Kanadai Nagydíj első szabadedzése Montrealban. A Forma-1-esek számára nem lesz könnyű az első nap, ugyanis felhős idő várható, szórványos záporokkal délelőtt, délután is.
Ha esik, nem sok érdemi munka várható, ugyanis szombatra és vasárnapra már túlnyomóan napos, és meleg időt jósolnak az előrejelzések, 25-27 Celsius fokos csúcshőmérsékletekkel, így a pénteki vizes körözgetésnek nem lenne haszna.
A Pirelli a hétvégére a Monacóban is bevetett lágy-szuperlágy (sárga-piros) kombinációt viszi.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Gilles Villeneuve pályára idén is dupla, pontosabban előzési zónát jelölt ki, egy aktiválási ponttal. A DRS-t az üldözők előbb a hátsó egyenesen használhatják 487 méteren, majd az utolsó sikánt követően újra nyithatják a szárnyat a rajt-célegyenesen. 
A megoldás bőven kapott kritikát az elmúlt években, hiszen a támadó legtöbbször már az első szakaszon befejezte az előzést, a célegyenesen pedig el is húzhatott a szabadon használható DRS-sel. Az FIA 2012-re ejtette is a célegyenest, de 2013-ban visszahozták az ikerzónát.
A versenyzői steward ezúttal az egykori Ensign-, Tyrrell-, March- és Williams-pilóta, az F1-ben 1978-82 között versenyző, majd az amerikai CART-ban hét idényt lehúzó ír Derek Daly lesz. 
F1: Esővel kezdődhet a kanadai hétvége 2