A Kanadai Nagydíj első szabadedzését megúszták eső nélkül a Forma-1-esek, igaz, a montreali Gilles Villeneuve pálya felett igen csúnya, szürke felhők gyülekeztek.


Ha nem is esett, az alig használt helyszínen az aszfalt nagyon csúszós, “zöld” volt, a sikánokat sokan levágták, ahogy keresték a féktávokat.
A leggyorsabb a ferraris Fernando Alonso lett, a spanyol lágy gumikon – szuperlágyat senki nem tett fel délelőtt – hajszállal megelőzte a Mercedes pilótáit. Lewis Hamilton mindössze 16 ezredet kapott, Nico Rosberg pedig bő egytizeddel maradt el a kétszeres világbajnoktól.
Mögöttük a Red Bull párosa fogta szendvicsbe a tavalyi időmérőn is nagyot alakító williamses Valtteri Bottast, utánuk a két mclarenes következett – Jenson Button kis híján elütött egy madarat -,a top10 végében pedig a Kimi Räikkönen és a Montrealt Bottashoz hasonlóan jól érző Jean-Eric Vergne zárt.
F1: Alonso lenyomta a Merciket 3


A 200-as szám nem volt jó ómen: a 200. versenyére készülő Räikkönennél, és a 200. versenyhétvégéjén induló Felipe Massánál is műszaki gondok adódtak, Vergne-nél is baj volt az elektronikával.  
A trükkös kanyarok és a csúszós aszfalt ellenére mindenki megúszta baleset nélkül, a legkomolyabb incidens a marussiás Jules Binachihoz kötődött, a francia a 4-es kanyarban koccolta a falat, de az autó egyben maradt, a sérült felfüggesztéssel is vissza tudott bicegni a bokszutcába.
Kanadai Nagydíj, 1. szabadedzés, Montreal, 2014.06.06.