A Red Bull autóversenyzői utánpótlásprogramja “veszélyes üzem”, Sebastian Vettelt és Daniel Ricciardót ugyan magasra juttatta, de az évek során Scott Speed, Robert Doornboos, Vitantonio Liuzzi, Jaime Alguersuari, Brendon Hartley “selejtként” hullott ki, és valószínűleg a tesztpilótaként megtartott Sebastien Buemi is fényesebb F1-es karriert remélt.


A Red Bull kisebbik F1-es csapatánál, a Toro Rossónál idén a harmadik szezonra, mérceként megtartott Jean-Eric Vergne és a 2013-as GP3-bajnok, Danyiil Kvjat versenyez. Az orosz ifjonc F1-es előléptetése ugyan meglepetés volt – a korábbi favorit, a portugál Antonio Felix da Costát is ledarálta a program -, de eddig szépen bizonyított.
Kvjat rögtön az első futamán pontot szerzett, majd még kétszer ismételt (Bahreinben pedig hajszállal maradt le), miközben a már tapasztalt Vergne csak egyszer, a szezonnyitón tudott pontokat hozni. A Red Bull következő üdvöskéje, a ralilegenda Carlos Sainz fia, az ifjabb Carlos a múlt hétvégén mindkét futamot megnyerte a Formula Renault 3.5 szériában, a Toro Rossónál pedig senkit nem tartottak még meg három idénynél tovább…
“Nos, ha ez a helyzet, akkor nem sokat tehetek, indulhatok haza” – reagált újságírói kérdésre Vergne. “De komolyra fordítva: én nem hiszem, hogy csak statisztikák alapján lehetséges megítélni ezeket a helyzeteket.”
F1: Jön az újabb Red Bull-áldozat? 3


“A Red Bull és a Toro Rosso sosem volt szívbajos, ha olyan pilótákról volt szó, akikben már nem hittek, de ha megrendült volna a hitük bennem, akkor már a múlt év végén elküldhettek volna. Az, hogy nem tették, és még mindig itt vagyok, azt mutatja, hogy hisznek a képességeimben” – magyarázta a francia, kihagyva a számításból, hogy a faenzai csapat nem akart teljesen új felállással nekivágni 2014-nek.
“Ahogy mondtam, a kapcsolatom a csapattal, a műszaki stábbal mostanra nagyon szorossá vált, az eredmények pedig azt mutatják, hogy ez meghozza a gyümölcseit – ezt pedig a csapatnál is figyelembe veszik. Ami engem illet, én otthon érzem magam a Toro Rossónál, a csapat a családom, és szerintem ők sem akarnak lerombolni egy működő kapcsolatot” – mondta a 24 éves Vergne.