A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2013 végén úgy döntött, új Forma-1-es csapatoknak ad indulási engedélyt.


A jelentkezők közül először az amerikai Gene Haas kapott zöld utat, azonban a NASCAR-főnök mostanra elismerte, hogy a jövő évben semmiképp sem tud élni a lehetőséggel:
“A terv az, hogy 2016-ban mindenképpen elinduljunk, ehhez tartjuk magunkat, ez egyáltalán nem kétséges. Úgy gondolom, hogy a 2016-os debütáláskor erősebb lehet a csapat, mert lesz időnk a tervezésre és komolyabb technikai munkát tudunk végezni itt, Kannapolisban. Úgy döntöttünk, hogy okosabb 100 százalékos felkészültséggel beszállni, mint kapkodni és elbukni a belépés előtt” – mondta Haas.
Az amerikai szakember ragaszkodik hozzá, hogy a csapat főhadiszállása, aerodinamikai fejlesztőközpontja a virginiai Kannapolisban legyen, de emellett egy angliai logisztikai bázis kiépítése is a tervek között van. Haas a kasztnit az olasz Dallarától rendelné, míg az erőforrásokat és a technikai támogatást a Ferraritól várják.
F1: 4,5 milliárd kellene a román csapatnak 3


Míg Haasék legkorábban csak 2016-ban érkezhetnek, azért jövőre is jöhet új csapat, miután hétfőn felröppent, hogy az egykori Force India- és HRT-főnök Colin Kolles által vezetett román projekt is megkapta az indulási engedélyt.
Azóta egy kicsit világosabb lett a kép: a Forza Rosso nevezése sem garantált még, az FIA csak egy szándéknyilatkozatot adott ki nekik, ahhoz, hogy hivatalosan is indulhassanak, 20 millió dolláros (kb. 4,5 miliárd Ft) pénzügyi garanciát kell felmutatniuk. Erre június 23-áig van lehetőségük, írja a PA Sport.