A 2012-es, balesetekkel, büntetésekkel tarkított visszatérő idénye után 2013 második felére Romain Grosjean megbízható és eredményes pilótává vált, Kimi Räikkönen Ferrarihoz igazolása után idén pedig már a Lotus első számú versenyzőjének számít.
Bár az idény igen keservesen indult az enstone-i csapat számára, Grosjean higgadtan dolgozott, a Spanyol Nagydíjon pedig meg is szerezte az alakulat első pontjait. A tulajdonos-csapatfőnök Gerard Lopez szerint mára a francia pilóta kimondottan kapós lett, de bízik benne, hogy meg tudják tartani.


“Nincs olyan költségvetésünk, mint egyes csapatoknak, szóval csak egy bizonyos pontig állhatjuk a versenyt. De Romain nagyon-nagyon jól érzi magát nálunk, szerintem nem tervezi a váltást. A tavalyi szereplései után több csapat is érdeklődött iránta, és idén is ez a helyzet” – mondta a luxemburgi üzletember.
“Nem azt mondom, hogy el fog szerződni tőlünk, csak azt akarom mondani, hogy itt ez a pilóta, akit annyian kritizáltak, most pedig gyakorlatilag bármelyik csapathoz mehetne.”
Míg Grosjean mára valószínűleg tényleg beérett, a Räikkönen helyére ültetett Pastor Maldonado még mindig az esős-kelős korszakában jár, hiába gyűri a negyedik Forma-1-es idényét. A venezuelai Barcelonában az időmérő kezdetén is falnak vágta az autót, amivel amúgy talán pontot is szerezhetett volna. Lopez azt mondja, őt is helyrerázhatják.
F1: Maldonadót is ráncba szedik a Lotusnál 3


“A fő, hogy elérjük, hogy nyugodtan, jól érezze magát. Az időmérőig sima hétvégéje volt (Barcelonában), és lazán ott lehetett volna a Q3-ban is. Úgy értem, hogy sima, hogy tette a dolgát, de nem kellett erőlködnie, aztán az időmérőn tálán úgy gondolta, hogy bele kell húznia, pedig nem lett volna rá szükség. Pilótaként meg kell tanulnia, hogy bizonyos helyzetekben, az ő tempójával a 95, 96, 97 százalék is elég lehet a céljához, és aztán ráér a Q3-ban beleadni 100 százalékot.” 
“Részben hasonlón mentünk keresztül Romainnal is, sokan le is írták őt, de ma, ahogy mondtam, már hívják más csapatokhoz. Hosszú távon gondolkodunk (Maldonadóról), nem aggódunk túlságosan. Pastorból is előhozzuk majd a legjobbat. Úgy gondoljuk, hogy vele is elérhetjük azt, amit Romainnal, azaz hogy a teljes hétvégén, végig csúcsformában legyen. Én hiszek benne.”
Kérdés persze, hogy akkor is megéri-e majd Maldonadót pátyolgatni, ha Venezuelában elzárják a pénzcsapot, és vége az évi 30-40 millió eurós támogatásának.