Pastor Maldonado időnként kimondottan gyors is tud lenni, de rossz, összeférhetetlen természetét, autótöréseit és versenybaleseteit elsősorban a venezuelai állami olajtársaságtól, a PDVSA-tól évente érkező szponzori dollár-tízmilliók miatt viselte el a Williams, és idén a Lotus.
Úgy tűnik, a 29 éves pilótának hamarosan véget érhet a Forma-1-es buli, ugyanis fő patrónusa, a tavaly év elején elhunyt elnök, Hugo Chavez halála óta egy kicsit más szelek fújnak már Venezuelában, az autóversenyzés támogatása például nem olyan “menő”.  
F1: Kihúzzák a szőnyeget Maldonado alól 3


Az új sportminiszter, Antonio Alvarez úgy döntött, ilyesmire ezután nem költenek: “Ezzel szerzek majd néhány ellenséget, de vége, többet egy dollárt sem költünk a motorsportra. A venezuelai sportéletben mások a prioritások, nem lenne fair olyan sportokra fordítani az állami forrásokat, amelyek nem tartoznak az ország fejlődési irányvonalához” – nyilatkozta az Ultimas Noticiasnak.
A motorsport-támogatások körül már tavaly igen komoly visszaélésekre derült fény, és a pár évvel ezelőtt még boldog-boldogtalannak szponzorációt nyújtó PDVSA programját is drasztikusan leszűkítették, gyakorlatilag Maldonado maradt az egyetlen jelentős támogatott.