Pastor Maldonado időnként kimondottan gyors is tud lenni, de rossz, összeférhetetlen természetét, autótöréseit és versenybaleseteit elsősorban a venezuelai állami olajtársaságtól, a PDVSA-tól évente érkező szponzori dollár-tízmilliók miatt viselte el a Williams, és idén a Lotus.
Úgy tűnik, a 29 éves pilótának hamarosan véget érhet a Forma-1-es buli, ugyanis fő patrónusa, a tavaly év elején elhunyt elnök, Hugo Chavez halála óta egy kicsit más szelek fújnak már Venezuelában, az autóversenyzés támogatása például nem olyan “menő”.  


Az új sportminiszter, Antonio Alvarez úgy döntött, ilyesmire ezután nem költenek: “Ezzel szerzek majd néhány ellenséget, de vége, többet egy dollárt sem költünk a motorsportra. A venezuelai sportéletben mások a prioritások, nem lenne fair olyan sportokra fordítani az állami forrásokat, amelyek nem tartoznak az ország fejlődési irányvonalához” – nyilatkozta az Ultimas Noticiasnak.
A motorsport-támogatások körül már tavaly igen komoly visszaélésekre derült fény, és a pár évvel ezelőtt még boldog-boldogtalannak szponzorációt nyújtó PDVSA programját is drasztikusan leszűkítették, gyakorlatilag Maldonado maradt az egyetlen jelentős támogatott.