A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hosszú évek óta teljes mértékben együttműködik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), így a nemzetközi autóversenyeken, tehát a Forma-1-ben is rendszeresek az ellenőrzések.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A WADA ellenőrei a Spanyol Nagydíj időmérője után újra “lecsaptak”, a kvalifikáció után öt, véletlenszerűen kiválasztott pilótát vittek tesztre. Ezúttal mindkét lotusos, azaz Romain Grosjan és a Q1-ben falnak hajtó Pastor Maldonado, a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne, a Force Indiá-s Nico Hülkenberg, valamint a sauberes Adrian Sutil került sorra.
A Forma-1-ben az elmúlt évtizedben nem volt példa leleplezésre, annak ellenére sem, hogy egyesek szerint a 2000-es évek elején még ilyen-olyan módszerekkel igyekeztek előnyhöz jutni a pilóták.
Régen ellenben más volt a helyzet, ahogy a tavalyi Hajsza a győzelemért film óta a nagyközönség is tudja, az 1976-os világbajnok, James Hunt például köztudottan fogyasztott mindent, amit ért, állítólag többször is versenyzett speed vagy más amfetaminos gyorsítók hatása alatt.
Ma egy-két pilóta kocadohányos, és nagynéha felönt a garatra, de ezen kívül teljesen tisztának tekinthetők, még az energiaitalos flakonjaikból sem Red Bullt vagy hasonlót szürcsölnek, hanem a csapatorvos vagy dietetikus által kikevert izotóniás italt isznak.