A Ferrarinál nyíltan nem beszéltek ilyesmiről, de a Kínai Nagydíjon elért 3. hely után biztosan többet vártak a sztárpilóta, Fernando Alonso hazai futamától, a Spanyol Nagydíjtól is, mint amennyi eddig sikerült. A kvalifikáción Kimi Räikkönen a 6., a helyi hős, Alonso pedig csak a 7. lett. A spanyol eléggé el volt kenődve. 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress
“Talán ez a legrosszabb a mai napban, a lemaradás. Nem a 7. rajthely, vagy az, hogy mennyire vagyunk a dobogótól, hanem az 1,8 másodperc, ami nagyon sok, ezen változtatnunk kell! Tovább kell dolgoznunk, hozni kell az eredményeket. Kanadára biztosan lesznek fejlesztéseink, de Monacóra és Silverstone-ra is viszünk valamit, ide is hoztunk, meg is lett a 6-7. hely, de csodát nem lehet tenni.”
“Azt hiszem, a Mercedes is hozott most újításokat, amik jól működnek, eddigi is nagy volt az előnyük, és most még tovább növelték. Mi is hoztunk új alkatrészeket, némelyik bevált, némelyik nem, idő kell még az előrelépéshez, de azért az autó egyértelműen jobb, mint Kínában” – magyarázta a bizonyítványt.
“De mindig ez van, mi is hozunk pár tizedet, mások is, aztán ugyanott vagyunk. Néha mások hoznak kevesebbet, néha mi, és akkor nő a hátrány. Ez nem újdonság.”
Ami a versenyt illeti, a spanyol próbál bizakodó maradni, és hangsúlyozta, hogy a múlttal ellentétben ma már nem abszolút mérce a barcelonai forma.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Nyilván szeretnék előbbről rajtolni. Nyilván nem a Mercedes elől, de a 3. és 10. hely között nagy a küzdelem. Szóval a hetedik helynél szerettem volna előbb lenni ma, de nem volt lehetséges. A hetedik vagyok, mert a hetedik leggyorsabb voltam. Mondjuk Vettel és Massa problémái miatt nehéz megmondani, mi lett volna a végső eredmény.”
“Sajnos nehéz időmérőnk volt, de így is bizakodó vagyok a versenyt illetően. Mindenkinek nehéz dolga lesz a rossz tapadás miatt, egész hétvégén csúszkáltak az autók. Holnap kemény 66 kör jön, nem lehet majd hibázni.”
“Régebben Barcelona igazi mérce volt, de szerintem ma már nem iránymutató a bajnokság menetét illetően, hiszen tavaly 60 másodperccel a Mercedes előtt győztem itt, aztán egész évben nem nyertem többet.”
Az első versenyeken küszködő Räikkönen nem örült annak, hogy legalább Alonsót megverte ezúttal:
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Nyilván az embereket ez izgatja, de engem egészen addig nem érdekel, amíg nem az élen küzdünk.  Persze próbálok előtte lenni, de nem jelent nagy elégtételt, ha csak a 6-7. helyen vagyunk, nem ez a cél. Az élen akarom legyőzni, mert ez így most nem sokat számít.”
A finn azt mondta, hogy a problémákon  sincs még túl: “Ha megnézzük, a délelőttöm kész katasztrófa volt (14. az edzésen), rendesen változtattunk az autón, de még így is kész szenvedés volt összehozni minden egyes gyors kört. Apróságokról van szó, de mindig van valami, ami hibához vezet. Továbbra sem vagyok elégedett, nem a 6-7. helyre hajtunk.” 
“A dobogó a cél holnapra, de hogy sikerülhet-e, azt nehéz lenne megmondani. Az előző futamokon mindig közbejött valami, szóval jó lenne végre egy sima verseny – majd meglátjuk!”