Fernando Alonso a Kínai Nagydíjon ugyan megszerezte a Ferrari idei első dobogós helyezését, de a hétvégi hazai futama előtt igyekezett visszafogni az elvárásokat, nem ígér hasonló eredményt a Spanyol Nagydíjra.
“A kínai eredmény nagy lökés volt a csapatnak, motiváció a további kemény munkához. De nem lehetünk elégedettek, az élmenőkhöz, főleg a Mercedeshez képest hátrányból indultunk, uralták az első négy futamot, nagy az előnyük, mi pedig csak igyekszünk közelebb kerülni. Ehhez a többieknél nagyobb előrelépés kellene, majd kiderül, hogy itt meglehet-e ez.”


“Azt hiszem, a pálya jellege egy kicsit segít majd nekünk, nincsenek nagyon hosszú egyenesek, csak egy, a célegyenes. Ami a fejlesztéseket illeti, nem hozunk semmi észbontó különlegességet. Nem hiszem, hogy a többi nagycsapathoz képest valami kiemelkedőt hozunk, talán még kevesebbet is. Majd meglátjuk. Ahogy mondtam, leginkább a pálya jellege játszhat a kezünkre.”
“A hétvége kezdetén nem is gondolhatunk a dobogóra, főképp nem a győzelemre. Ezzel csak hamis célokat tűznénk ki. Bahreinben a kilencedik lettem, Kínában a dobogóra álltam, miután sikerült összehozni a dolgokat vasárnap, azonban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a dobogós esélyekről beszélhessünk itt.”
“Mindent beleadunk majd, de tudjuk, hogy nehéz hétvége lesz. Persze sose lehet tudni, a Forma-1-ben gyorsan változnak a dolgok, bármi megtörténhet, azonban itt és most hazudnék, ha azt mondanám, hogy a dobogóért küzdünk majd, ezt pedig nem szeretném megtenni a szurkolókkal.”
Alonso a középtávú jövőt illetően is hasonlóan óvatosan, visszafogottan beszélt:
“Haladjunk csak lépésről lépésre! Ahogy mondtam, reálisan kell értékelni a helyzetünket. Nem adjuk fel. Nagy a hátrányunk a Mercedeshez képest mind a teljesítményt, mind a pontokat tekintve, de hosszú még a bajnokság, mi pedig mindent beleadunk. A Ferrari mindent megtesz a felzárkózásért, de ez nem megy egyik futamról a másikra, és csak remélhetjük, hogy nincs még túl későn.”
“Kínában számos tényező és a szerencse is belejátszott abba, hogy a dobogóra értem. Barcelona egy eltérő pálya, itt majd majd választ kapunk néhány kérdésre. Aztán jön Monaco, utána Kanada, ami megint csak teljesen másféle pálya. Most meglátjuk majd, mennyire vagyunk versenyképesek, és hogy fenyegethetjük-e a Mercedest. Ha ők még számolnak velünk, az csak jó hír, mert akkor tisztelnek minket, de azért teljesítenünk is kell ahhoz, hogy valódi fenyegetést jelenthessünk, tehát ezen dolgozunk.”
Alonso: Naná, hogy verem Räikkönent 3


Míg Alonsónak Sanghajban már összejött a dobogó, idén érkezett csapattársa, Kimi Räikkönen eddig inkább csak küszködött a Ferrarival. A spanyol erre így reagált:
“Általában verem a csapattársaimat, szóval nem nagy meglepetés” – mondta viccelődve, majd komolyabbra fordítva folytatta. “Pillanatnyilag nem tartunk ott, ahol szeretnénk. A pontok tekintetében Kimi nem indult valami jól, de remélhetőleg hamarosan mindkét Ferrari a dobogók és a győzelmek közelébe kerül majd, és sok pontot hozhatunk a csapatnak.”