Bár az elmúlt néhány évben Barcelona és az azóta kipottyant Valencia még a Spanyol Nagydíj rendezéséért birkózott, most az egyedüliként talpon maradt helyszín szabadulna a “spanyol” kitételtől.


Az 1991-es megnyitása óta Circuit de Catalunya néven ismert montmelói pályát már tavaly átkeresztelték Circuit de Barcelona Catalunyára, a versenyhelyszín elnöke, Salvador Servia most pedig azt nyilatkozta a Catalunya Radiónak, hogy ennek szellemében a Forma-1-es futamot is Barcelonai Nagydíjnak szeretnék hívni.
“Úgy tűnik, a ‘Barcelona’ brand értékesebb, mint a ‘spanyol’ brand. Azért szeretnénk inkább Barcelonai Nagydíjnak nevezni a versenyt, mert globális jegyeladásokra törekszünk, a Barcelona brand pedig nagy segítség lenne ebben” – magyarázta, utalva arra, hogy az 1992-es világkiállítás és nyári olimpia, valamint a világ egy csúcs klubcsapatának számító Barelona FC miatt a város neve önmagában is jól cseng világszerte.
Valószínű, hogy az átnevezési szándékot a katalán önállósodási vágyak, az “összspanyol” államisággal szembeni ellenérzések is motiválják.
A Spanyol Nagydíj jelenlegi szerződése 2016-ig él.