Míg a befújt diffúzoros autókhoz hozzászokott, azok mesterévé vált Sebastian Vettel idén, az alacsonyabb leszorítóerejű, az új V6-os turbómotorok eltérő nyomatékgörbéje miatt kerékkipörgésre sokkal hajlamosabb járgánnyal küszködik, csapattársa, a Toro Rossónál gyengébb technikához szokott Daniel Ricciardo remekel.


Vettel frusztrációja nyilvánvaló, nem titkolja, hogy nem tetszik neki az új F1, megint kritizált:”Szívesebben versenyeznék V10-es vagy V12-es autókkal, 1000 lóerő körüli teljesítménnyel. Olyan autókkal szeretnék versenyezni, amelyek olyan gyorsak, amennyire csak lehet. Szeretném érezni, hogy menet közben sárkányt vagy szörnyeteget szelídítek.”
“Az előző szezonnal összehasonlítva az összbenyomás szörnyen sokat romlott. Az autó nem tudja, hogy mit akarok: féktávokon és kanyarokban abszolút nem tudom, mire számíthatok, hiányzik az önbizalmam” – mondta a német Focusnak.
A küszködő Vettel a problémái miatt már nem egyszer kényszerült elengedni ifjonc csapattársát, Ricciardót, legutóbb Kínában már nem is túl szívesen tette ezt, előbb visszaszólt, és csak később történt meg a pozíciócsere.
F1: Ricciardo odaszúrt Vettelnek 3


Ricciardo szerint ez így nincs rendben: “Kötelességünk engedelmeskedni, mert máskülönben felborul a rend, ha csatázni kezdünk és utólag magyarázzuk a bizonyítványt. A csapat elvégzi a számításokat a pit wallon, tiszteletben kell tartani, amit mondanak. Persze nem kellemes, amikor a félreállásra utasítanak, nem kellemes lassabb autóban ülni, természetesen frusztráló” – mondta a West Australian lapnak.
A fentiekkel együtt Ricciardo hangsúlyozza, hogy nem örül Vettel küszködésének, fair küzdelmet szeretne kettejük között, de ezt várja a négyszeres bajnoktól is.
“A lehető legjobb formában lévő Seb ellen szeretnék küzdeni, és ő is ugyanígy van velem. Azért mindketten elismerjük, ha a másik jobb volt. A lelkünk mélyén persze egyikünk sem szeret veszíteni, de ha idén Seb jobban végez, akkor én tisztelettel tekintek majd rá és elismerem a teljesítményét.”