A Forma-1-es csapatok fontolgatják, hogy a következő évtől kettő helyett csak egy szabadedzést rendeznek pénteken. A javaslat célja a költségcsökkentés, a kisebb csapatok azután dobták be az ötletet, hogy a nagyokból álló stratégiai munkacsoport leszavazta a kötelező költségplafon bevezetését.


Spórolási célból a péntek délelőtti edzéstől szabadulnának meg, ami azért furcsa, mert éppen az idén vezették be az első tréning első harminc percére járó extra szett gumit, hogy több akciót lássanak a nézők. Meghosszabbítanák a parc fermé-időszakot is, az elképzelések szerint nemcsak az időmérő, hanem már a pénteki szabadedzés után sem lehetne az autókhoz nyúlni.

Felmerült az is, hogy korlátozni kellene az aerodinamikai fejlesztéseket, egy szezonban például maximum négyféle első vezetőszárnyat engedélyeznének. Ebben a kérdésben egyelőre esély sem volt az egyhangú megegyezésre.

“Volt egy megbeszélésünk múlt héten” – ismerte el Toto Wolff, a Mercedes sportfőnöke. “Egyhangú az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a költségeket drasztikusan csökkenteni kell, a kivitelezésre viszont különböző ötletek vannak.”