Sebastian Vettel beállt a sorba, a Red Bull pilótája is beszólt az új Forma-1-es autók hangja miatt. A négyszeres bajnok korai kiesése után a pálya mellől nézte végig a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat, de nem sok öröme volt benne.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Szar” – válaszolta Vettel a kérdésre, hogy szerinte milyen a V6-osok hangja. “A bokszutcából néztem végig a versenyt, de szerintem egy bárban nagyobb hangzavar lett volna, mint amekkora a pálya mellett volt. A rajongóknak ez nem jó: az F1-nek különlegesnek kell lennie, a hang pedig az egyik legfontosabb faktor.”

“Hatéves voltam, amikor kimentünk a Német Nagydíj szabadedzésére. Régen volt, nem sok mindenre emlékszem, de a hangra egészen tisztán. Annyira hangosak voltak az autók, hogy amikor elhaladtak, rázkódni kezdett a föld. Kár, hogy ilyesmiben már nem lehet részünk.”

Vettel csapattársa, Daniel Ricciardo nem csinált ekkora ügyet a dologból. “Padlógázon úgysem hallunk sokat a külvilágból” – vélekedett az ausztrál. “Így is épp elég a zaj a bukósisakunkon belül. Szerintem rendben van a hang: tény, hogy más, mint korábban, de csak hozzá kell szokni. Nem panaszkodom.”

Lewis Hamilton nincs oda a hangért, de az új motorokat kedveli. “Rendben van ez” – mondta Hamilton. “A motorok hangja nem olyan különleges, mint volt, de nagyon erősek, most más szempontból különlegesek.”

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Vettelhez hasonlóan sarkos véleményt fogalmazott meg Jenson Button, csak éppen ellenkező előjellel. 

“Akinek nem tetszik, ami van, menjen máshova versenyezni” – bukott ki a mclarenesből. “Versenyzőként úgy sincs igazán véleményünk az autók hangjáról, és hogy milyen egy verseny kívülről. De ha valaki megnyer egy versenyt, a legkevésbé sem érdekli az autók hangja, vagy az, hogy néznek ki. Csak a világ legjobbjainak legyőzése az, ami ilyenkor számít, minden más mellékes.” 
Fernando Alonsót is megkérdezték az új F1-ről, de a Ferrari sztárja a lehető legdiplomatikusabb igyekezett lenni:
“Elég kényes erről beszélni, mert ha azt mondom, tetszik ez a Forma-1-es, kritizálni fognak, mert a nézőknek ez már nem az igazi F1. Ha azt mondom, hogy nekem nem tetszik, akkor meg azt kapom a szurkolóktól, hogy csak akkor tetszik, ha győzök.”
F1: Vettel leszarozta az új autók hangját 4


“Szerintem várjunk egy kicsit, nézzük meg, milyenek lesznek a versenyek, milyen a show, hogyan reagálnak az emberek. Idő kell még, hogy megértsük a nézők csalódottságát, akik egyáltalán nem erre számítottak az ausztrál versenyen. 15 autó célba ért, nem volt különösebb probléma, de előzés sem sok, nos, senki nem erre számított. Szóval várjunk egy kicsit, lehet, hogy itt már fantasztikus verseny, nagyszerű show lesz!”