A születésnapos kockaállú skót aktív évei során meghatározó karaktere volt a Forma-1 világának, és mai napig, 43 éves korára sem szakadt el a csúcskategóriától, jelenleg a BBC szakkommentátora, és a Red Bull csapat tanácsadójaként kötődik a sporthoz.

1994 és 2008 között 247 Formula-1-es versenyen indult. Visszavonulásakor a mezőny korelnöke és egyik legrutinosabbja volt, nála csak Rubens Barrichello, Riccardo Patrese és Michael Schumacher indult több Forma-1-es versenyen. A világbajnokságot sosem nyert versenyzők között ő szerezte a legtöbb világbajnoki pontot. 2008. november 2-án, az Brazil Nagydíjon fejezte be hosszú F1-es karrierjét.

Mondhatnánk, hogy örök második, hiszen az F1-ben töltött időszakában három csapattársa, Damon Hill, Mika Häkkinen és Kimi Räikkönen is világbajnoki címet tudott szerezni, míg Coulthard legjobb eredménye a második helyezés a 2001-es év végi összesítésben.  Pályafutása során 13 győzelmet, 12 rajtelsőséget, és 62 dobogós helyezést, 535 világbajnoki pontot gyűjtött össze.

David Coulthard ma ünnepli 43. születésnapját 1

Nyilván millióan cserélnének ezzel a “szerény” eredménylistával, de David Coulthard nem csak az évkönyvekbe vésett statisztikákban alkotott maradandót, hanem aranyköpéseivel is. Végül íme pár magvas beszólás a skót klasszistól!

“Éreztem, ahogy a víz átáztatja az alsógatyámat, és az én koromban, nem voltam benne biztos, hogy bevizeltem, vagy csak az eső okozza mindezt”
– A 2008-as Brit Nagydíjon a rossz időjárásról

“Teljes testet fedő gumiruhát fogok viselni, hogy biztonságban érezzem magam. A Forma-1-es versenyruhák olyanok lesznek, mint a tűzálló kondomok!” – A KERS, áramütés veszélyeiről

David Coulthard ma ünnepli 43. születésnapját 2

“Örülök, hogy itt, Malajziában történt, és nem Belgiumban az Eau Rouge kanyarban. Ha így lenne, most a cafatjaimat takarítanak a lelátókról”
– A 2008-as Maláj Nagydíj edzésén történt baleset után

“Leginkább azt az argentin ikerpárt bántam meg az 1995-ös nagydíjon, akiktől elsétáltam, kár volt kihagyni ezt a lehetőséget” – Mit bántál meg legjobban? Kérdésre

“Nem értem, hogy történhetett, úgy gondoltam, rendesen átsütöttem azt a halat”
– Csapattársa Mark Webber verseny közbeni hányásáról a 2007-es Japán Nagydíjon.