A Renault versenytevékenységért felelős vezetője, Rémi Taffin tisztában van vele, hogy az új motor megbízhatósága egyelőre rémes, és azzal is, hogy a gyártónak javulnia kell a Maláj Nagydíj előtt. A nyolc Renault-motoros autóból mindössze három jutott el a célig Melbourne-ben, és ami a Renault számára különösen fájó, hogy Sebastian Vettel is a kiesők között volt.

A címvédő autójából elszállt az erő, mindkét Lotus az MGU-K egység hibája miatt esett ki, a caterhames Marcus Ericsson versenye pedig a hirtelen leesett olajnyomás miatt ért véget. A kiesők közül egyedül Kobajasi Kamuinak volt fékproblémája, mivel azonban ő már az első kanyarban elszállt, nem lehet tudni, hogy később előjött-e volna valami autójában.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Vegyes érzéseink vannak” – mondta Taffin. “Nem elfogadható, hogy több autó is kiesett, jól látható, hogy dolgoznunk kell a megbízhatóságon. A saját elvárásainknak sem tudtunk megfelelni, sokat kell dolgoznunk a következő versenyig.”

“Néhány meghibásodás hasonló volt, például a Lotusok MGU-K egységénél, mások viszont teljesen függetlenül merültek fel, ami jelzi, hogy az egész motor megbízhatóságát javítanunk kell. Szeretnénk, hogy Malajziában minden csapat a maximumot hozhassa ki autójából.”

“A problémáktól eltekintve a célba ért autók jól teljesítettek, és elégedettek vagyunk az eredménnyel.” Taffin szerint a Renault maximálisan támogatja a Red Bull törekvéseit Daniel Ricciardo második helyének visszaszerzésével kapcsolatban.

A Lotus egyébként nem keseredett el a dupla melbourne-i kiesés miatt, a csapat a pozitív jeleket látja. “Az egyik nézőpontból csalódás a hétvége, mert mindkét autónk kiesett, ugyanakkor az a 45 kör, amit Romain megtett a versenyen, a leghosszabb etapja volt eddig az E22-esnek. Tény hogy le vagyunk maradva, de keményen dolgozunk a felzárkózáson” – fogalmazott Alan Permane, a Lotus vezető versenymérnöke.

“Nagyot kell lépnünk előre Malajziában, minden egyes órában azért dolgozunk, hogy meglegyen ez az előrelépés. Biztos vagyok benne, hogy két hét múlva sokkal jobbak leszünk.”