A Ferrari felemás napot zárt az Ausztrál Nagydíj szabadedzéseivel pénteken. Fernando Alonso a leggyorsabbként nyitott, majd a második gyakorláson a két Mercedes mögött a harmadik lett, de Kimi Räikkönennek nem sikerült ilyen jól elkapnia a fonalat.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Alonso jónak értékelte az első napot, de a szemre jó eredmények ellenére óvatosan beszélt a vörös autó versenyképességéről:
“Az idény első péntekén mindig egy kicsit nagyobb a nyomás. Új bajnokság kezdődik, mindenki kíváncsian várja, hogy kiderüljön, milyen munkát végeztünk a télen. Összességében pozitív napunk volt, minden jól ment, még ha egy kicsit idegeskedtünk is.”
“A csapat szuper munkát végzett, nem volt semmi problémám. A pálya sokat javult a második edzésre, jobb lett a tapadás, viszont a szél is erősödött. A lágy gumi használata is segített, az idők javultak, azonban szokás szerint a pénteki eredmények nem jelentenek sokat, lehetetlen megmondani, mennyire vagyunk versenyképesek. Majd akkor látunk világosabban, amikor mindenki ugyanolyan beállításokkal megy (az időmérőn).”
Míg Alonsónál semmi gond nem adódott, a Ferrarihoz idén visszatért Räikkönennél több kisebb műszaki probléma is előjött, nem ment simán az edzés. A finn azért nem volt elkenődve: 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“Elég húzós nap volt, mert bár sikerült teljesíteni a tervezett programot, nem volt problémamentes. Az első edzésen időt veszítettem, de ez sem akadályozta meg, hogy elég adatot gyűjtsünk az autó viselkedéséről és a Pirellikről. Este sok dolgunk lesz még, főleg azzal, hogy kiderítsük, mi nem vált be, és hogy megtaláljuk, hogyan javulhatunk az időmérőre és a futamra” – nyilatkozta a finn, aki 2007-ben, első ferraris versenyén megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, tavaly pedig a Lotusszal duplázott.
A csapatfőnök, Stefano Domenicali Räikkönen problémái kapcsán arról beszélt, hogy nem a pilótákban kell keresni a hibát, egyszerűen a csapatnak kell még keményebben dolgozni, ugyanis Alonso jobb eredményei alapján sem vehető biztosra, hogy a Ferrari az élmezőnyben van. Amit csak tudnak, javítani fognak.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


“A lehető leggyorsabban ki kell javítanunk a még megoldásra váró dolgokat – nem csak Kimi esetében -, mert az ellenfelek erősek, az idő pedig kevés. Az én szememben a hibák mielőbbi javítása a legfontosabb. Nem a versenyző jelenti a gondot, mert biztos vagyok benne, hogy mindkét pilótánk képes a legjobb tudása szerint kezelni a helyzetet, egyszerűen csak sok dolgunk van még.”
“Egyszerűen dolgoznunk kell a felismert problémákon. Javulnunk kell, ennyi. Nyilván a pilótáknál kipróbálhatunk eltérő dolgokat, de ez hozzátartozik a normális munkamenethez. Ma egyes csapatok talán rejtegettek ezt-azt, másoknál gondok lehettek, holnapra már egész más lehet a kép.”