Meglepetést és az elvárásokat is hozta a 2014-es Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj első szabadedzése.
Míg a téli tesztelés 12 napján a Ferrari egyszer sem zárt az élen, Melbourne-ben Fernando Alonsóé lett a legelső menet, a spanyol egyedüliként ment 1:32-es idő alá, több mint fél másodperccel megelőzve mindenkit. Igaz, ezzel az eredménnyel több mint négy másodperccel el is maradt a tavalyi első edzés legjobbjától, az autókat még mindenki óvatosan használta.
Mögötte a háromszoros ausztráliai győztes Jenson Button végzett a McLarennel, majd a téli favorit, az idénre csinos Martini-ruhába öltözött Williams autói következtek. 
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Jó hír a Red Bullnak, hogy Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel alatt is működött az RB10-es, az ausztrál pilóta 26 kört tudott futni a hazai közönsége előtt, a címvédő 10-et ment.
A Red Bull párosát a mercedeses Nico Rosberg választotta el. A top10 végébe befért még a McLaren újonca, Kevin Magnussen, Kimi Räikkönen a Ferrarival – igaz, bajok voltak az ERS-ével -, és a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne is, aki csapattársával, a zöldfülű Danyiil Kvjattal együtt összesen 57 kört ment, messze a csapattá téve a faenzai alakulatot. Hozzá kell tenni, hogy a fékekkel viszont küszködtek, gyakran jártak a pályán kívül.
Érdemi munkát végzett még a Force India, valamint körözött a Sauber is, de már jóval gyengébb időkkel, és a Marussia, de egészen komoly tempóhátránnyal.
Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Persze még ők is elégedettebbek lehettek Lewis Hamiltonnál, valamint a Lotus és a Caterham teljes legénységénél, akiknél a technika ördöge tette a dolgát, pont, ahogy számítani lehetett rá. Az év fő esélyesének kikiáltott angol mindössze fél körig jutott a Mercedesszel, mielőtt az olajnyomás-érzékelő hibája miatt leállt a motorja;  a Renault-erőforrásokat használó lotusosok és caterhamesek épp csak kidugták az orrukat a pályára, pontosabban Romain Grosjeannak még ez sem jött össze.

Ausztrál Nagydíj, 1. szabadedzés, Melbourne, 2014.03.14.