A Red Bull és a motorszállító Renault téli teszteken látott súlyos gondjai miatt a címvédő csapat és Sebastian Vettel finoman szólva sem számít favoritnak. Az 1997-es bajnok Jacques Villeneuve is ezen a meggyőződésen van, sőt nem is jósol fellendülést.
“Idén nem ő nyer, az tuti” – szögezte le a kanadai Vettelről. “Szerintem a Renault teljesen el van veszve, a célba érésre is alkalmatlan (a motorjuk). Még ha a Red Bull új autót is épít az európai szakaszra, nem számít majd semmit – 15 kör helyett majd 30-at mennek. Nem az autó a gond, hanem a motor.”
“Viccelek, de tényleg, minek is mennek Ausztráliába? Fél versenytávot sem tudnak teljesíteni és lassabbak is a többségnél” – indokolt az egykori Williams-, BAR-, Sauber- és BMW-pilóta.


A szurkolók számára aggasztó lehet, hogy maga Vettel is hasonlóan nyilatkozik, nem hiszi, hogy a hétvégi szezonnyitóra megtáltosodhatnak:
“Csak a képregények világában van ilyen gyors és azonnali javulás. Persze csak Melbourne-ben derül majd ki, mekkora is a valódi lemaradásunk.”
A Renault-nál és a Red Bullnál is éjt nappallá téve dolgoznak, a motorgyártó 3-5 futamon belül vár “jelentős” előrelépést. Vettel azt mondja, már a tesztek óta óriási módosításokat hajtottak végre.
“A Melbourne-ben használt autó csakis a külsejében egyezik majd a téli teszteken használttal, belülről teljesen más. Nehéz megtippelni, hol állunk, de az biztos, hogy nem tartozunk a győzelmi esélyesek közé.”
Vettel új csapattársa, a Toro Rossótól előléptetett Daniel Ricciardo valószínűleg nem ilyen hazai bemutatkozási lehetőségre számított, de nem kertel, elismeri, hogy még a célba érés is nyitott kérdés lesz a Red Bullnak Melbourne-ben: “Nem tudjuk, hogy bírja-e majd az autó a versenytávot, ugyanis a teszten ezt nem próbáltuk ki.”