A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly év végén hirdetett pályázatot egy – esetleg kettő – új Forma-1-es csapat belépésére.
A legkomolyabb jelentkezőnek kezdettől fogva az amerikai NASCAR-csapatvezető, motorsport-veterán Gene Haas tűnik, mellette az egykori Force India- és HRT-csapatfőnök Colin Kolles és a már 2011-ben is próbálkozó szerb Stefan GP projektje pályázott. 
Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)

Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)

Gene Haas a reflektorfényben (Fotó: Europress)


Az FIA a múlt héten meghallgatta a pályázókat, azonban a korábbi várakozásokkal ellentétben pénteken nem tett bejelentést az ügyben. Haas így nyilatkozott a helyzetről:
“Az FIA-nál – hogy is mondjam – elég bürokratikusan intézik a dolgokat, gyakorlatilag nem szokásos pályázatról van szó. De találkozni akartak velünk. Nagyjából fél óra volt az egész, nagyon sok mindenről kérdeztek, hogy ezt és azt hogyan akarjuk majd csinálni, miből fizetjük majd, mi a helyzet a logisztikával, ilyenek.” 
“A legjobb tudásunk szerint feleltünk ezekre – elég kemény volt, sok komoly kérdésük volt. Azt hiszem, arról van szó, hogy most kiértékelik az információkat, és ez alapján tesznek ajánlást a Forma-1 tulajdonosai felé, a következő illetékeseknek, így megy tovább a folyamat.”
Haas úgy véli, igen hamarosan meglehet a végső döntés is:
 
“Azt mondták, hogy péntekre meglesz a végleges döntés. Pénteken aztán szóltak, hogy nem, ez még csak egy lépés volt, és későbbre várható a végleges válasz. Pontos dátumot nem mondtak, de remélhetőleg egy-két hétről lesz szó, de akár hosszabbra is nyúlhat. A beszélgetések alapján azt szűrtem le, hogy ez nem rendkívüli. Addig nem mondanak véglegeset, amíg nem érzik, hogy biztosak benne.”
Haas a fő esélyesnek látszik, de egyértelműen nagy fába vágja a fejszéjét, ugyanis marketingszempontból hiába óriási előny a projekt amerikaisága, a Forma-1-be 2010-ben belépett új csapatok négy idény alatt sem léptek előre, a mezőny végén maradtak, az idei tesztszezon alapján pedig még a legnagyobb alakulatoknak is nehézséget jelent az új szabályokhoz való alkalmazkodás.