Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone a kezdetektől fogva ellenezte a kisebb hengerűrtartalmú, “zöldebb” Forma-1-es motorok bevezetését, még tavaly is többször nyilatkozott úgy, hogy ejteni lehetne az 1,6 literes turbós V6-osokat.

Most, hogy az új, 2014-es autók már három napja köröznek – kisebb-nagyobb sikerrel – a spanyolországi Jerezben, az angol üzletember igen éles hangon kelt ki a sportág új jellege ellen.
“Nézzük csak meg az elmúlt pár napot, én előre mondtam, hogy ez lesz, kész röhej!” – nyilatkozta a Daily Mailnek, utalva a kis- és nagycsapatokat is sújtó meghibásodásokra, küszködésre. “Az FIA és a csapatok ragaszkodtak ezekhez az új motorokhoz, de ha ilyen versenyzést akarnak, akkor inkább Le Mans-ban kellene próbálkozniuk!”


“Az üzemanyag-takarékosságot emlegetik, de ehhez nem kellenének új motorok. Elég lenne kisebb motorhome-okkal beérni, akkor nem kellene annyi kamiont furikáztatni keresztbe-kasul Európán. A Mercedes 23 kamionnal utazik mindenhova. Ha valóban spórolni akarnának az üzemanyaggal, akkor ezzel kéne leállni.”
“Teljesen abszurd ez az egész újmotor-téma. Az emberek zajt akarnak, valami egyedit, erről szól az F1 – erre itt vannak ezek a csendes motorok, az autók meg ki se mennek a pályára.”
Ecclestone annyit azért elismert, hogy a változások miatt valószínűleg az erősorrend is már lesz, mint amit az előző pár évben megszokhattunk: “Az azért pozitívum, hogy nagyon érdekes szezon jöhet, teljesen kiszámíthatatlan, az pedig mindig izgalmas.”