Apró, emlékezetes momentumok. Nagy vonalakban nem változtatnak semmin, az esések, vicces jelenetek nem döntenek el bajnoki címeket. Mégis, egy csokorba gyűjtve legalább arra jók, hogy bizonyítsák, az autósport szereplői sem programozott robotok, hanem élő emberek, akik teljesen átlagos helyzetekben is képesek a botlásra.

10. Mark Webber, bukta a pódiumon. Az ausztrál pilóta hozzá méltó módon ünnepelte a pályafutása utolsó versenyén elért második helyezést. Nem csak sisak nélkül töltötte a levezető kört, de még a pódiumon is sikerült eltaknyolnia. Lazán vette az esetet, egy képet még rajongóival is megosztott Twitter-oldalán.

2013 legnagyobb bakijai az autósportban 1

9. Facu Regalia leesik a GP3-as autójáról.
Végig dominálsz a futamon, Fernando Alonso, a példakép, a kétszeres F1-es világbajnok is figyeli ahogy ünnepled a futamgyőzelmet, erre az győztes autó tetején állva kibillensz az egyensúlyból, és bakiparádéba illő módon hanyatt esel. Upsz!


8. Hamilton visszatérése a McLaren-csapathoz. Amikor a McLaren azt nyilatkozta, hogy az általuk nevelt, 2008-ban világbajnoki címet szerző angol pilóta bármikor visszatérhet hozzájuk, biztos nem arra gondoltak, hogy mindezt a futam közben, egy bokszkiállás erejéig fogja véghezvinni. Ilyen a megszokás, az évek óta berögzült mozdulatsor bukkant fel Lewis Hamilton agyában a Maláj Nagydíjon, így jelenlegi csapata a Mercedes helyett a jó öreg McLaren-garázs előtt kanyarodott le.

2013 legnagyobb bakijai az autósportban 2

7. Tömegbaleset Makaóban a WTCC-futamon. A sárga zászló, és a biztonsági autó két olyan jelzés a pályán, amit tiszteletben kell tartani, mert aki figyelmen kívül hagyja ezeket, az addig történt balesetnél is sokkal komolyabbat okozhat. A Túraautó-világbajnokság mezőnyének nagy része beleesett ebbe a hibába, és végül Ricardo Rosseted tette fel az i-re a pontot, amikor a már álló versenyzőtársak közé hajtott, végképp eltorlaszolva a pályát.

6. Bernie Ecclestone küzd a forgóajtóval. Milliárdos bizniszt irányító, dörzsölt üzletember, akinek úgy tűnik, az élet apró, triviális kihívásai jelentenek problémát, mint például egy forgóajtó működésének a megfejtése.


5. Kobajasi Kamui parádén töri ripityára a Ferrarit. Amikor egy pilóta kívül kerül az F1 világán, igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy megmutassa a tehetségét. Nyilván a jó öreg Kobajasi is autókezelési képességét akarta megvillantani a Moszkva utcáin megrendezett került F1-es parádén, csakhogy a nedves aszfalton roncsderbibe fordult a bemutató, aminek vélhetően nagyon-nagyon nem örültek az olaszok.


4. Kenderes zászló a McLaren üzletén. Hogy lehet felbosszantani egy egész országot? Nos, a McLaren sajnos megtalálta a megfelelő receptet. Pont a Mexikóhoz legközelebb eső Amerikai Nagydíj előtt rúgták ki a csapat mexikói pilótáját, majd egy kenderlevéllel díszített mexikói zászló tűnt fel a csapathoz tartozó (külsős partner által üzemeltetett) üzletre. Ezzel a dupla kombóval garantáltan szereztek néhány ellendrukkert.

2013 legnagyobb bakijai az autósportban 3

3. A legfurább WTCC-s időmérő. Mindenki szélárnyékra hajtott, mindenki az utolsó pillanatig kivárt, így végül az egész mezőny elszámította magát, már csak a kockás zászlóra értek fel a rajtvonalhoz, Tom Chilton vezetésével.


2. Sebastien Bourdais széteső trófeája. A Forma-1-et is megjárt pilóta idén az IndyCar futamain küzdött a pontokért. Torontóban sikerült a dobogó második fokáig felkapaszkodnia, de az ünneplést megzavarta a legrosszabb pillanatban széteső trófea. A versenyző csalódott arca mindent elárul, ez az apró baki bizony elrontotta a hangulatot.


1. David Beckham  találkozása egy idős rajongóval. Egy brit rádiócsatorna honlapján a nagy focicsillag idős rajongójaként bukkant fel Niki Lauda. Ez az elírás nem főképp azért furcsa, mert a háromszoros világbajnok osztrák pilóta élő legendája az autósportnak, hanem mert idén – főleg ősszel -, a Rush című F1-es film miatt még a csapból is ő folyt.

2013 legnagyobb bakijai az autósportban 4