Sebastian Vettelt semmi sem állíthatja meg: négyszeres bajnok német az igen nehéz körülmények között zajló, esős interlagosi időmérőn is győzött. A Red Bull-pilóta idei 9., pályafutása 46. pole-ját szerezte. 
Vettel a körülményekhez képest elképesztő, közel héttizedes előnnyel verte az első két szabadedzést  megnyerő, láthatóan jó formában lévő Nico Rosberget, a 3., idei legjobb kvalifikációs eredményét ismétlő Fernando Alonso lett a Ferrarival.
F1: Vettel a vízen is tud járni 1
F1: Vettel a vízen is tud járni 2

F1: Vettel a vízen is tud járni

F1: Vettel a vízen is tud járni

F1: Vettel a vízen is tud járni 21
F1: Vettel a vízen is tud járni 22
F1: Vettel a vízen is tud járni 23
F1: Vettel a vízen is tud járni 24
F1: Vettel a vízen is tud járni 25
F1: Vettel a vízen is tud járni 26
F1: Vettel a vízen is tud járni 27
F1: Vettel a vízen is tud járni 28
F1: Vettel a vízen is tud járni 29
F1: Vettel a vízen is tud járni 30
F1: Vettel a vízen is tud járni 31
F1: Vettel a vízen is tud járni 32
F1: Vettel a vízen is tud járni 33
F1: Vettel a vízen is tud járni 34
F1: Vettel a vízen is tud járni 35
F1: Vettel a vízen is tud járni 36
F1: Vettel a vízen is tud járni 37
F1: Vettel a vízen is tud járni 38
Fotó megosztása:
F1: Vettel a vízen is tud járni 39
Utolsó F1-es időmérőjén Mark Webber a 4. rajtkockát csípte meg, a bevallottan küszködő Lewis Hamilton az 5. lett. Romain Grosjeannal kicsit elszámolta magát a Lotus, a francia túl korán váltott átmeneti gumikra a Q3-ban, a végére kifogyott a szufla az abroncsokból, csak a 6. helyig jutott.
A Toro Rosso kiválóan szerepelt, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne a negyedik sorból várhatja a vasárnapi rajtot, pedig az elején még a Q3-ból is alig jutott tovább Vergne. Ferraris búcsúfutamán Felipe Massa a 9. helyről kezd majd a hazai pályán, Nico Hülkenberg áll majd mellette.
A McLaren az austini biztató jelek után csúnyán leszerepelt, mindkét pilóta a Q2-ben búcsúzott: Sergio Perez (14.) összetörte az autót, Jenson Button pedig még így is lassabb volt nála. 
   
Így zajlott a kvalifikáció
Az időmérő előtt jó félórával elállt az eső Interlagosban, így a pilóták nedves, de a korábbiaknál sokkal szárazabb pályára gurultak ki.
A Q1 kezdetén rögtön a bokszutca kijáratánál sorakozott a két Mercedes, a Caterhamek, a Marussiák és a Lotusok. Első nekifutásra intermediate, azaz átmeneti esőgumikkal mentek ki.
A Red Bull kockáztatott, ugyanis az újra szemerkélni kezdő eső miatt akár egy kör késlekedés is a tökéletes pillanat elszalasztását jelenthette. Másfél perc után már ők is kint voltak, a teljes mezőny igyekezett legalább egy-egy értékelhető mért kört futni, esetleg javítani.
F1: Vettel a vízen is tud járni 40
Javítás 4-5 perc után már nem jött, ugyanis a pálya vizesebb irányba indult, Mark Webbernek keményen kellett küzdenie, hogy kikapaszkodjon a kiesőzónából.
Az első 10 perc után gyakorlatilag elcsendesedett a pálya, csak a sauberes Esteban Gutierrez tanulta , gyakorolta a vonalvezetést – a nagyon használt intrereken javításra semmi esélye nem volt.
Bár a Toro Rossó-s Jean-Eric Vergne pénteken igen jól ment hasonló körülmények között, a francia is azok közé tartozott, akik az első kört elmulasztva a kiesők között állt, és az utolsó percekben próbált előrébb kapaszkodni. A 16. idővel álló Pastor Maldonado igyekezett előre menekülni, ő is kint volt.
Vergne végül a 15. helyre ugrott fel, Maldonado nem javított, le is csúszott az utolsó hatba. A venezuelai mögött Gutierrez, a két Caterham és a két Marussia búcsúzott. 
A Q2 kezdetére megint a két Mercedes állt ki elsőként a lámpához, de mindenki más ki azonnal kiment, hiszen a második szakaszban is folytatódott a szemerkélés, így a biztonsági kör ugyanolyan fontos volt.
Rosberg és Hamilton az első két helyre is állt, de az utolsóként kimenő Vettel lett a leggyorsabb az első nekifutásra. Fernando Alonso is jó kört ment, igaz, a percről percre változó körülmények miatt senki nem volt biztonságban.
F1: Vettel a vízen is tud járni 41
Az utolsó 5 percre mindenki kiment újra, hogy friss intermediate-ekkel javítson. A szakasz végső másfél percében az eső ráerősített, így aki előbb lemaradt, az már végleg kimaradt. Búcsúzott Heikki Kovalainen, Paul di Resta, Valtteri Bottas, az 5. kanyar után a falnak csapódó Sergio Perez, valamint Jenson Button és Adrian Sutil.
A leggyorsabbként Romain Grosjean ment tovább, mögötte Vettel és Alonso.
A Q3 kezdetét Perez autójának eltakarítása és az egyre erősebb eső miatt 10 perccel elhalasztották, az orvosi autó igyekezett felmérni a pályaviszonyokat. A körülmények nem javultak, így egy második, egy harmadik és negyedik 10 perces halasztás következett.
Az összesen 47 perces szünet után a versenyigazgatóság engedélyezte a folytatást, Webber, Vettel és Vergne azonnal a bokszutca kijáratához is hajtott, természetesen a kék jelzésű, extrém esőgumit tették fel. A lámpa zöldre váltása után aztán mindenki más is kihajtott a garázsból.
Míg a többség az extrémeken hozott egy-egy biztonsági kört, de a kiváló szektorokat futó Grosjean be sem fejezte az első körét, azonnal intermediate-ekért ment a bokszba, a pálya az átbillenési ponton járt. A lotusos francia után a többiek is mind ugyanezt tették.
F1: Vettel a vízen is tud járni 42
Grosjean azonnal bő egy másodperccel javított is, a kérdés az volt, hogy ki kapja el a tökéletes pillanatot, amikor a pálya és a gumi is a legjobban tapad.
A francia után előbb Webber, majd elképesztő, másfél másodperces előnnyel Vettel ugrott az élre. Rosberg, utána Alonso lépett a 2. helyre, de a mercedeses német utolsó körén visszavette a pozíciót.
Mögöttük végül Webber, Hamilton, Grosjean, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Felipe Massa és Nico Hülkenberg sorakozott a top10-ben.
Brazil Nagydíj, 3. szabadedzés, Interlagos, 2013.11.23.