Svájcban most indult bűnügyi nyomozás Bernie Ecclestone ellen, Németországban a héten dől el, hogy bíróság elé kerül-e az angol üzletember, miközben Londonban már folyik a per, amelyben azt próbálják megállapítani, hogy a Forma-1 jogainak 2005-ös eladásakor történt-e visszaélés, és ha igen, mekkora kártérítésre tarthat igényt az egykori résztulajdonos Constantin Medien. 
F1: Ecclestone repülhet 1
F1: Ecclestone repülhet 2

F1: Ecclestone repülhet

F1: Ecclestone repülhet

F1: Ecclestone repülhet 5
F1: Ecclestone repülhet 6
Fotó megosztása:
F1: Ecclestone repülhet 7


Az F1 kereskedelmi jogait jelenleg birtokló CVC befektetési csoport egyik alapítója és vezető tagja Donald Mackenzie hétfőn tanúskodott a bíróságon. 
A Constantin Medien szerint Ecclestone 2005-ben azért igyekezett a CVC-nek juttatni a Forma-1-et, mert tudta, hogy a befektetési csoport megtartaná őt a cég élén. Mackenzie válaszul leszögezte, hogy nem függenek a sportágat ma is egy személyben irányító Ecclestone-tól, ha úgy alakul, meg fognak szabadulni tőle.
“Ha bebizonyosodik, hogy Ecclestone úr részese volt bármilyen bűnténynek, akkor ki fogjuk rúgni” – mondta.
Mackenzie azt is elmondta, hogy Ecclestone bocsánatot kért tőle, amiért eredetileg nem beszélt arról, hogy valóban fizetett az eladási ügy kulcsfigurájának, a Németországban már tavaly nyáron elítélt Gerhard Gribkowskynak. A kisember csak a bankár 2011 januári letartóztatása után, a botrány kirobbanásakor tartotta fontosnak elmondani, hogy 44 millió dollárt juttatott neki. 
“Azt mondta, egy megbeszélésen egy munkatársa emlékeztette rá, hogy fizetett Gribkowskynak, majd bocsánatot kért a feledékenységéért. Azt mondta, hogy sosem hazudott nekem, de kicsit nehezemre esik elhinni, hogy csak úgy meg lehet feledkezni egy 40 milliós kifizetésről” – vallotta Mackenzie.
A CVC 2006 elején 1,7 milliárd dollárért vásárolta meg az F1 jogait, a másfél éve tervezett – de a vesztegetési ügy és egyéb problémák miatt újra és újra elhalasztott  – tőzsdei bevezetésre pedig már 12 milliárd dollárra értékelik a Forma-1-et. Mackenzie nem tagadta, hogy a CVC jó üzletet csinált: “Nagyon gyümölcsöző befektetés, eltekintve a negatív publicitástól, mint amilyen például ez az ügy is.”