Sebastian Vettelt megint megizzasztotta csapattársa, Mark Webber, de a négyszeres bajnok végül az Amerikai Nagydíj időmérőjén is behúzta a pole-t. A német tavaly után ismételt, egyben idei 8., pályafutása 44. kvalifikációs elsőségét könyvelhette el. A Red Bull első sora jó ajándék a 40. születésnapját ünneplő csapatfőnöknek, Christian Hornernek.
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 1
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 2

F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t

F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t

F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 24
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 25
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 26
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 27
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 28
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 29
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 30
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 31
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 32
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 33
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 34
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 35
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 36
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 37
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 38
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 39
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 40
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 41
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 42
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 43
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 44
Fotó megosztása:
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 45


A Red Bull-ok tempója egyszerűen megközelíthetetlen volt a többiek számára, ők csak a 3. helyért küzdhettek. A “második liga” csatáját a lotusos Romain Grosjean nyerte, de a Kimi Räikkönen helyére beugrott Heikki Kovalainen is elégedett lehetett a 8. idővel.
Nico Hülkenberg hozta a mostanában már megszokott jó formáját, a Sauberrel 4. lett, a csapat – és a mexikói szurkolók – örömét Esteban Gutierrez 10. helye tette teljessé.
Nico Rosberg, Jenson Button és Felipe Massa már a Q2-ben elvérzett, de a csapattársaik – Lewis Hamilton (5.), Fernando Alonso (6.) és Sergio Perez (7.) bejutott a top10-be.
Az időmérő egyik nagy meglepetése a williamses újonc, Valtteri Bottas ragyogó teljesítménye volt, a finn simán jutott tovább az első két szakaszból, végül a 9. rajthelyet szerezte meg.
Így zajlott a kvalifikáció
A délelőtti edzésnél melegebb – 27 fokos levegő- és 30 fokos aszfalthőmérséklet -, jóval kevésbé párás, napos, száraz, de elég szeles időben kezdődött a 2013-as idény utolsó fordulója, az Amerikai Nagydíj kvalifikációja az austini Circuit of the Americas pályán.
A Q1 nagy részében a melegebb, de a szél miatt újra porosabb pályán a versenyzők nem nagyon találták a tapadást és a balanszot. A Red Bull-osok nem is kapkodtak, bő tíz perc után gurult csak ki Mark Webber és Sebastian Vettel.
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 46


Míg az elején szinte mindenki a kemény keveréket használta, az utolsó 5-6 percre sorra kerültek fel a lágyabb, közepes keverékű abroncsok. Végül csak a két Red Bull maradt kemény gumis körökkel, el is kezdtek visszacsúszni, de nem voltak veszélyben.
A szakasz Adrian Sutil leállásával végződött, a műszaki hiba miatt félreálló Force Indiá-s mellett a többször is feltartott Pastor Maldonado, valamint a két-két Caterham és Marussia esett ki. Charles Pic a 21. lett, de sebességváltó-csere miatt öthelyes büntetés vár rá, így vasárnap övé lesz az utolsó rajtkocka.
A leggyorsabb a williamses Valtteri Bottas, míg volt Ferrarik igen gyengén muzsikáltak, a közepes keveréken is csak az utolsó két továbbjutó helyen (15-16.) csúsztak át a második szakaszba.
A Q2-ben megint a Red Bull-osok, valamint Romain Grosjean várt ki, a francia azonban első nekifutásra a leggyorsabb is lett, elsőként ment 1:38 alá.
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 47


Utána Webber állt az élre, de Bottas is nagyot villantott, ahogy a pályaviszonyok egyre javultak. 
Az utolsó két percben Nico Rosbergnek, Jenson Buttonnak, Felipe Massának és Heikki Kovalainennek kellett összekapnia magát, ugyanis a kieső helyeken álltak.
A Lotusnál beugrott finnek végül épp sikerült továbbjutnia a 10. helyen, de kiesett Daniel Ricciardo, Paul di Resta, Button (3 helyes büntetés is vár még rá), Rosberg (tavaly után újra), Massa és Jean-Eric Vergne. A leggyorsabb Vettel és Webber volt, Alonso a 3. időt facsarta ki a Ferrariból.
A Q3-ban Webber futotta az első érdemi időt 1:38,7-tel, Vettel pedig elsőre nem is bírt vele.  Grosjean, Perez, Kovalainen több mint egy másodperccel gyengébb kört futott első próbálkozásra. 
F1: Vettel Amerikában is behúzta a pole-t 48


Az utolsó három percre aztán mind a tíz versenyző kiment, a fináléban minden nyitott volt. 
Webber még tovább javított a saját idején, Vettel viszont a gyengébb első két szektor után az utolsóban valahol fordítani tudott, egytizedes előnnyel övé lett a pole.
Mögöttük Grosjean és Hülkenberg ért fel a második sorba, majd Hamilton és Alonso, Perez és Kovalainen, és két újonc, a williamses Bottas és a sauberes Esteban Gutierrez zárt. 
Az Amerikai Nagydíj magyar idő szerint vasárnap este 20 órakor kezdődik.
Amerikai Nagydíj, kvalifikáció, Austin, 2013.11.16.