Kimi Räikkönen vasárnap jelentette be, hogy a 2013-as idény utolsó két futamán már nem indul, helyette az ősszel kiújult hátsérülését operáltatja meg.
A finn kiszállása után a Lotusnak helyettest kellett keresnie. Házon belül ugyan ott volt a tartalékos Davide Valsecchi, de a GP2-bajnok helyett a konstruktőri 3. helyért küzdő alakulat egy sokkal tapasztaltabb, biztosabb helyettest keresett. Ajánlatot tettek Michael Schumachernek, és az egyik 2014-es fő jelöltjüknek számító sauberes Nico Hülkenbergnek is, végül a két német visszautasítását követően a caterhames Heikki Kovalainent kérték kölcsön.


Austinban Hülkenberg azt mondta, valóban tárgyalt a Lotusszal, de a bizonytalan 2014-es kilátások miatt nem akart kockáztatni, előfordulhat, hogy csak a Sauber jóindulatán múlik, lesz-e helyez az F1-ben jövőre.
“Elmentem Enstone-ba, beszéltem Erickel (Boullier, csapatfőnök) az utolsó két versenyről és a távolabbi jövőről is, hiszen az is számít.” 
“Természetesen csábító volt az ajánlat, elsőre mindenképp csábító. De csak az utolsó két futamra szólt, ez pedig kockázatos, szem előtt kell tartanom a továbbiakat is. Ezért döntöttünk végül így” – utalt arra, hogy 2014-re vonatkozóan semmilyen garanciát nem adtak neki a Lotusnál.
“Aztán egy ismeretlen autóba átülni… Még ha az emberek nem is várták volna, hogy azonnal verem Romaint (Grosjean), mostanában nagyon jó eredményei vannak. Szóval ezt is meg kellett gondolnom.”
Hülkenberg elutasítása mögött egyesek a Ferrari machinációját sejtik: a maranellói csapat állítólag inkább rendezte a pilóta Saubernél eddig elmaradt fizetését, hogy a jó formában lévő német ne üljön a konstruktőriben őket fenyegető Lotus autójába. Hülkenberg szerint ez badarság: “Nem tudom, honnan szedték ezt, fogalmam sincs. Azt se értem, miért.”

Honfitársát végül Heikki Kovalainen helyettesíti az utolsó két versenyen, de a finn máris kijelentette: 2014-gyel kapcsolatban nem tárgyal a Lotusszal, biztosan nem marad a csapatnál az austini és interlagosi futam után.