A Pirelli “közel áll” az új F1-es szerződés véglegesítéséhez, amelynek értelmében további három szezonra marad a sorozat kizárólagos gumiszállítója az olasz cég. A Forma-1-be 2011-ben visszatért, és azóta sokat kritizált Pirelli már mind a tizenegy csapattal megegyezett, a Nemzetközi Automobil Szövetséggel azonban eddig nem sikerült megkötni a megállapodást.

F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli 1
F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli 2

F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli

F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli

F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli 4
Fotó megosztása:
F1: Újabb három évig maradhat a Pirelli 5


A Pirelli elnöke, Marco Tronchetti Provera szerint ugyanakkor a szerződés aláírása már csak idő kérdése, mert a tárgyalások során sikerült egyezségre jutnia a feleknek.

“Közel vagyunk a szerződés véglegesítéséhez” – mondta Tronchetti Provera a Gazzetta dello Sportnak. “Hároméves, kizárólagos szerződést kértünk. Nincs semmilyen nyomás, de szorosan együttműködünk az FIA embereivel.”

A vitatott pontok egyike a szigorú tesztkorlátozás volt, amellyel kapcsolatban már többször komoly kritikát fogalmazott meg a cég. A Pirelli jelenleg kétéves autóval kénytelen fejlesztőmunkát végezni, a vállalat ezért azt kérte, hogy a jövőben legalább egy idei autóval tudjon tesztelni.

A nehézségek ellenére a Pirelli egyébként jól halad a 2014-es gumik fejlesztésével, Paul Hembery sportigazgató arra számít, hogy a korábbi éveknél hamarabb készülnek el a végleges keverékek. A Pirelli dolgát erősen megnehezíti, hogy jövőre komoly szabályváltozások jönnek az F1-ben, az új előírásokhoz igazított autók terveit pedig nem adják át a csapatok.

“Nem lenne reális elvárás a csapatokkal szemben, hogy titkos formai és teljesítményadatokat osszanak meg velünk. Ez egy versenykörnyezet, és biztos vagyok benne, hogy nem akarnak kockáztatni” – mondta Hembery. “Emiatt a legrosszabb eshetőségekre is fel kell készülnünk, persze csak azoknak az adatoknak alapján, amelyek rendelkezésünkre állnak.”

“Ennek tudatában egy kicsivel konzervatívabbnak kell lennünk. Egy kicsit az ismeretlenbe megyünk, de a nagyobb nyomaték és erősebb motorok miatt világos, hogy a keverékeknek mechanikailag robosztusabbnak kell lenniük. A végtelenségig nem keményíthetjük őket, mert akkor nem lesz tapadás, de meg kell találnunk az egyensúlyt.”