F1: Vettel megúszta szárazon 1
F1: Vettel megúszta szárazon 51

Sebastian Vettel nyolc nappal ezelőtt az Indiai Nagydíjon megadta a módját saját és csapata sorozatban negyedszer megszerzett bajnoki címének: a levezető körön nem ment be a bokszutcába, helyette a rajtrácsra hajtott, ahol aztán gumiégetéssel, piruettekkel szórakoztatta a lelátó közönségét.
Mivel a bajnok ezzel szabályt szegett – nem vitte parc fermébe az autót – a versenybírók ugyan elnézően, a „különleges körülményeket” tekintetbe véve ítélték meg az esetet, de büntetéstől nem tekintettek el: Vettelt megrovásban részesítették, míg a csapatra 25 ezer eurós bírságot szabtak ki.
A négyszeres bajnok múlt vasárnap, Abu-Dzabiban is győzött, méghozzá fölényesen, így megint hasonlóan ünnepelt:  a levezető körön az egyik bukótérbe kihajtva égette a gumikat. A csapatfőnök, Christian Horner rádión viccesen figyelmeztette is, hogy ezúttal már saját zsebből kell majd fizetnie a bírságot, de erre végül nem volt szükség.
Vettel már a dobogón azt mondta, hogy szerinte ezúttal nem szegett szabályt, hiszen visszavitte az autót a bokszutcába, és ezzel utólag a stewardok sem tudtak vitába szállni. A szabályok szerint büntetés járhat egyszerűen azért is, ha a leintés után a pilóta „felesleges késedelemmel” tér vissza a bokszutcába, de Vettel a 30 másodperces előny birtokában még a gumiégetéssel együtt is a 2. helyezett Webber előtt gurult be, így nehezen lehetett volna ezzel érvelni.
Az ügyben nem hogy büntetés nem született, de még vizsgálat sem indult – úgy tűnik, az FIA-nál ezután elnézőek lesznek a többi motorsportban amúgy hagyományosnak tekinthető ünneplési formával, ha a versenyzők „ésszel” csinálják, az autó beér a parc fermébe és utólag nem bizonyul mondjuk túl könnyűnek vagy hasonló.