Még júniusban jelentették be, hogy a Lotus-csapat hamarosan új társtulajdonost kap az akkor Infinity, mostanra Quantumra átkeresztelt közel-keleti befektetői csoport képében. A jó hír aztán alaposan elsikkadt, nem jött hivatalos megerősítés, a megegyezés egyre csak húzódott, a Lotusnál nem láttak pénzt.
Többek között emiatt nem tudtak fizetni Kimi Räikkönennek sem, az ügy egészen addig fajult, hogy a finn az utolsó két verseny kihagyását fontolgatta. Szombaton végül sikerült meggyőzni a 2007-es bajnokot, ugyanis véglegesítették a quantumos üzletet. Vasárnap Abu-Dzabiban ezt maga a Quantum vezetője, Mansoor Ijaz erősítette meg:
F1: Megmenekül a Lotus 1
F1: Megmenekül a Lotus 2

F1: Megmenekül a Lotus

F1: Megmenekül a Lotus

F1: Megmenekül a Lotus 5
F1: Megmenekül a Lotus 6
Fotó megosztása:
F1: Megmenekül a Lotus 7


“Nem kérdés, hogy létrejön az üzlet, a mi oldalunkról már le van zárva. A megegyezés 35 % százaléknyi friss kibocsátású részvény megvásárlásáról szól, tulajdonképpen a Geniitől veszünk át résztulajdont. Opciónk van arra, hogy bizonyos határidőn belül végül a teljes csapatot is felvásároljuk” – magyarázta a BBC-nek az üzletember.
“Rendezni fogjuk az adósságokat és igen komoly szponzorokat is hozunk, hamarosan már látni is fogják őket. Ezek az szponzorok biztosítják majd a hosszú távú stabilitást, és azt, hogy sokáig az élmezőnyben lehessen a csapat” – tette hozzá.
Az elhúzódó rendeződés, a pénzügyi gondok miatt a Lotusnál alternatívát is kerestek, így Kimi Räikkönen utódlására a venezuelai állami olajcég, a PDVSA tízmillióival házaló Pastor Maldonado lépett elő a fő jelöltté, de a Quantum megérkézése új reményt ad a tehetsége alapján egyébként a csapatvezetés favoritjának számító Nico Hülkenbergnek. Úgy tudni, a Quantumnál is a németet akarják.
F1: Megmenekül a Lotus 8


A Sauberrel és a Force Indiával is tárgyaló Hülkenberg korábban azt mondta, október végére szeretne biztosat tudni a lotusos lehetőségről, de friss hírek kapcsán az Autosportnak azt nyilatkozta, szívesen kivár:
“Kicsit kitolom a határidőt. Igazából nem is valódi határidő volt ez, inkább csak amolyan kívánság. Amit most arrébb is toltam.”
A kérdésre, hogy nem aggasztja-e, hogy a Lotus idén egész évben nem fizetett Räikkönennek, így felelt: “Hát, szerintem Kimi fizetése jóval nagyobb, mint az enyém, és amúgy is, engem nem érintenek az ő ügyei.”