Témaindító alaptények

– Kimi Räikkönen a harmadik helyen, kopott gumikon haladt csapattársa Grosjean előtt, azonban az első előzési kísérletnél a finn rátartott a csapattársára.

– Alan Permane káromkodva utasította a finnt: „Kimi, takarodj a picsába az útból!”

– „Ne ordibáljatok baszki, majd elengedem, amikor lesz lehetőség, amikor a kanyarból kijövünk!” – válaszolt Räikkönen.

– Az üzenetváltás hatalmas hullámokat kavart a rajongók körében, Kimi fanatikus hívei fenyegető üzeneteket küldtek az angol versenymérnöknek.

Akárhonnan nézem, ezt a lufit túlfújták. Elismerem, csúnya dolog indulattal ráförmedve a másikra, főleg ha az egy versenyautóban ül, de gondoljunk bele hányszor történt már hasonló eset. Hányszor használtak hasonló szavakat F1-es versenyzők, szerelők, mérnökök, pályabírók? Temérdek alkalommal! Csak épp nem kapta el senki a rádióbeszélgetést, ezért elmaradt a népharag.


Két mondatot hallottunk, ebből ítél mindenki, de a történet nem lehet csak fekete és fehér. Räikkönen imádott pilóta, de a róla kialakult kép nem egyenlő azzal a finn versenyzővel, aki a Lotus-csapatnál dolgozik. Lehet, hogy régen érett feszültség, hosszú makacs engedetlenség kényszerítette ki a keresetlen szavakat. Ezzel kapcsolatban csak találgathatunk, és tulajdonképpen nem is fontos.

Permane nem tudott uralkodni magán, és az egész Lotus-csapatról elmondható, hogy rendkívül amatőr, sőt már szánalmas módon kezelik a Kimi távozásával kapcsolatos kommunikációt. Mint egy fiatalabbra cserélt, sértődött feleség, aki toporzékolva próbálja elviselhetetlenné tenni a még közös fedél alatt eltöltött utolsó hónapokat. Tagadhatatlan, hogy a Lotus hirtelen jött virágzása javarészt Räikkönen érdeme, hihetetlen stabil teljesítménye alapozta meg az istálló mostani helyzetét. Távozása fájó, de érthető, az elakadó fizetések bárkinek kikezdik a lojalitását, még akkor is, ha nem zsíros kenyérre kell a pénz.

Ebben a helyzetben pedig egy elkapott káromkodás pont elég volt ahhoz, hogy a rajongók megmutassák, mennyit számít a véleményük. Minden létező csatornán vita indult a témában, záporoztak a hozzászólások, pro és kontra, Permane felé érkeztek az életveszélyes fenyegetések, sokan úgy döntöttek, végleg elfordulnak a csapattól. Még Räikkönent idéző póló is készült, a Lotus hivatalos Facebook-oldaláról pedig 24 óra alatt lepattan ezer ember, sőt az ellentábor saját oldalt hozott létre, ahol mindenki kedvére szidhatja a csapatot.

Kimire káromkodtak, mindenki megőrült 1

A reakció? Fehér zászló! A Lotus vezetése rájött, hogy a Kimit imádó tömegnél nem érdemes kihúzni a gyufát. Eric Boullier hétfő este elnézést kért a történtekért: „Visszatekintve, a rádióüzenet kevésbé indulatosan is elhangozhatott volna. De nagy volt a feszültség, sok műszaki probléma is volt, és elhangzott néhány nem megfelelő szó. Tudom, hogy sokakat meghökkentett ez, így nem tehetek mást, mint hogy a csapat nevében bocsánatot kérek! Nem fog többé előfordulni.”

Sőt a Facebook-oldal is új borítót kapott, egy szégyenében arcát mancsaival eltakaró jegesmedve köszönti a látogatókat. Úgy tűnik, a tűzoltás sikerrel járt, a csatlakozók száma újra emelkedik, és valószínűleg a következő futamra mindez már csak egy kínos emlék marad, főleg ha Räikkönen újra jól szerepel. Nos igen, Räikkönen. Úgy tűnik, őt, magát a főszereplőt hagyták teljesen hidegen a történtek, a futam után még váltott pár szót káromkodó versenymérnökével, és teljesen lezártnak tekintette az ügyet. Egy újságírói kérdésre a szokásos stílussal reagált: „Nem érdekel az ügy. Ma este bulizunk (Vettellel)!”