Mark Webber szerencséje végre fordult: az ausztrál a Japán Nagydíj időmérő edzésén 2013-ban első ízben legyőzte csapattársát, Sebastian Vettelt, megszerezte a pole-t Szuzukában. A veterán tavaly Koreában hozta a motorszállító Renault 200. kvalifikációs győzelmét, most pedig 209-ikkel hozzásegítette a francia gyártót, hogy megelőzze a Ferrarit az örökranglistán.  
F1: Webber megverte Vettelt 1
F1: Webber megverte Vettelt 2

F1: Webber megverte Vettelt

F1: Webber megverte Vettelt

F1: Webber megverte Vettelt 32
F1: Webber megverte Vettelt 33
F1: Webber megverte Vettelt 34
F1: Webber megverte Vettelt 35
F1: Webber megverte Vettelt 36
F1: Webber megverte Vettelt 37
F1: Webber megverte Vettelt 38
F1: Webber megverte Vettelt 39
F1: Webber megverte Vettelt 40
F1: Webber megverte Vettelt 41
F1: Webber megverte Vettelt 42
F1: Webber megverte Vettelt 43
F1: Webber megverte Vettelt 44
F1: Webber megverte Vettelt 45
F1: Webber megverte Vettelt 46
F1: Webber megverte Vettelt 47
F1: Webber megverte Vettelt 48
F1: Webber megverte Vettelt 49
F1: Webber megverte Vettelt 50
F1: Webber megverte Vettelt 51
F1: Webber megverte Vettelt 52
F1: Webber megverte Vettelt 53
F1: Webber megverte Vettelt 54
F1: Webber megverte Vettelt 55
F1: Webber megverte Vettelt 56
F1: Webber megverte Vettelt 57
F1: Webber megverte Vettelt 58
F1: Webber megverte Vettelt 59
F1: Webber megverte Vettelt 60
Fotó megosztása:
F1: Webber megverte Vettelt 61


Webber sikerét kicsit árnyalja, hogy a címvédő KERS-problémával küszködött, és így is második lett. 
A második sorba Lewis Hamilton és Romain Grosjean jutott, a további bajnokok csak hátrébb sorakoztak.
Felipe Massa négy hétvégén belül harmadszorra verte Fernando Alonsót (5. és 8.), Nico Rosberg a 6. lett, nála is kisebb műszaki probléma akadt.
Nico Hülkenberg megint villantott a 7. hellyel, a német Alonsót, az újra nem remeklő Kimi Räikkönent és Jenson Buttont is megelőzte.
A pályafutása 12. pole-ját megszerző, az év végén visszavonuló Webber minden bizonnyal győzelemre akarja majd fordítani az első rajtkockát, így ha vasárnap a szokásával ellentétben jól tud rajtolni, akár kemény csata is lehet közte és Vettel között. A német is hajt majd, ugyanis ha győz, míg Alonso csak a 9. vagy 10. helyen ér be, már ezen a hétvégén övé lehet a negyedik bajnoki cím.
A Japán Nagydíj vasárnap magyar idő szerint reggel 8-kor kezdődik.
Így zajlott az időmérő
Napos, derült, de szeles időben indult a 2013-as Forma-1-es bajnokság 15. fordulója, a Japán Nagydíj időmérő edzése.
A Q1-ben a mexikói Esteban Gutierrez kezdte a körözést, és jól is tette, hogy legalább egy mért időt futott, ugyanis a garázsban egy kisebb tűzeset adódott, miután visszatért az első etapjáról. A szerelők gyorsan eloltották a lángokat, valószínűleg csak egy kis üzemanyag fröccsent a forró kipufogókra. A versenyző később újra a pályára is mehetett.
Az élen Mark Webber állt, de a szél miatt még őt is újabb körre kérték a Red Bullnál.
Három perccel a szakasz vége előtt újabb tűzeset adódott, Jean-Eric Vergne Toro Rossóján mindkét hátsó fék kigyulladt. A francia félrehúzódott, de a marshalok azonnal oltani is kezdték a lángoló autót, de a mentés idejére előkerült a vörös zászló. 2 perc 55 másodperc maradt egy utolsó gyors körre.  
Webber végül nem ment ki, ahogy Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Jenson Button is a garázsban maradt, az első öt már nem próbálkozott.
A befutók után végül a Force Indiá-s Adrian Sutil (sebességváltó-csere miatt öthelyes büntetés is vár rá), Vergne, és a két kiscsapat négy versenyzője búcsúzott.
F1: Webber megverte Vettelt 62


A Q2 első felében Alonso volt a leggyorsabb, míg a lotusosok első nekifutásra a kemény keveréken próbálkoztak.
Vettel aztán megmutatta, mi is az igaz mérce, amikor nagyjából hattizedet javítva ugrott az élre, amire a mögötte beérő Webbernek sem volt válasza, kéttizeddel lassabb volt. Az ausztrál egyébként a felvezető körén feltartotta a mclarenes Sergio Perezt, akár büntetés is lehet belőle.
A szakasz végén hajszálnyi különbségeken múlott a továbbjutás és a kiesők sorrendje. A “vesztesek” Perez, Paul di Resta, Valtteri Bottas, Gutierrez, Pastor Maldonado és Daniel Ricciardo voltak.
A Q3-ban Vettel nem várt sokat, azonnal a pályára gurult, de Webber, Alonso, Button, Grosjean és Hamilton sem tétlenkedett. A címvédőnél azonban nem volt minden rendben, a rádión értesítették, hogy a KERS-nek annyi – 1:31,3-mal futott be. Webber négytizedet javítva, az első 1:31 alatti idővel ért be mögötte, megcsípte az ideiglenes pole-t.
A két Red Bullon kívül csak Alonso és Hamilton ment mért kört elsőre, az igazi csata az utolsó két percre maradt, amire már Vettel autójában is felélesztették a KERS-t, de az újra elszállt a gyors körre.
A fináléban a német így is javított, de nem eleget, második lett, miközben Webber még faragott hat századot a saját legjobbjából, övé lett a pole.
A 3. helyet Hamilton csípte meg, a 4. Romain Grosjean lett. Mögöttük Felipe Massa, Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, a megint nem túl acélosan teljesítő Fernando Alonso és Kimi Räikkönen, valamint Jenson Button sorakozott. 
Japán Nagydíj, kvalifikáció, Szuzuka, 2013.10.12.