Bernie Ecclestone már az 1980-as években is fontolgatta, hogy a Szovejtunióba vigye a Forma-1-et, de ez akkor nem sikerült – szerencsénkre, ugyanis a Vasfüggönyön túl végül Magyarország lett a helyszín.
Azért Oroszország sem került le végleg az asztalról, a 2000-es években egyre jelentősebbé váló piacra mindenképp el kellett vinni a száguldó cirkuszt. Az évtized második felében már többször szó esett a témáról, előbb moszkvai helyszínnel, de végül 2010 őszén Ecclestone és Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy 2014-től a Fekete-tenger partján, Szocsiban rendeznek nagydíjat.
A pálya a 2014-es téli olimpia helyszínén, az olimpiai létesítmények között fut, a  nyomvonalat az F1 “udvari tervezője”, Hermann Tilke rajzolta. A pilóták szerint a valenciai, az abu-dzabi és a dél-koreai pályákra emlékeztet.
Az ókor óta lakott, szubtrópusi klímájú Szocsi Oroszország egyik legkedveltebb üdülő- és fürdővárosa, a Fekete-tenger keleti medencéjében, az ún. “kaukázusi riviérán” fekvő település a 340 ezres helyi lakosság mellett több százezer turistát fogad minden évben.