Fernando Alonso nem jutott előrébb a hatodik helynél Koreában, ezzel végképp elszállni látszanak a vb-álmai. A spanyol hátránya már 77 pont a vb-összetettben, de ezen a versenyen nem is számított másra. Azért az meglepte, hogy Mark Webber olyan helyen előzte meg, amire nem számított.

“A hatodik hely nem meglepetés, már pénteken láttuk, hogy ez lesz” – jelentette ki Alonso. “Nem frusztráló, mert pontosan erre készültünk. Webber a hatos kanyarban egy olyan helyen előzött meg, amely azt jelzi, hogy teljesen más kategóriás autóra lenne szükségünk. Azt hittem, hogy a 4-5-ös kanyart nem lehet megcsinálni közvetlenül valaki mögött vagy mellette, pedig lehet.”


“A Red Bull fantasztikus teljesítményt nyújtott, megérdemlik, jelenleg ők a legjobbak. Mindent megnyernek, nekünk kell jobban teljesítenünk.” A verseny szempontjából kulcsfontosságú volt Alonso szerint, hogy a rajtnál pozíciót veszített Nico Hülkenberggel szemben.

“Ez nem volt szerencsés. Tudjuk, hogy tiszta teljesítmény szempontjából nem vagyunk igazán jól, de a versenyeink általában jól sikerülnek. Most a vasárnap sem volt tökéletes, mert a rajt nem volt az igazi. Az, hogy beragadtam Hülkenberg mögé, nem tett jót a gumiknak, de egyébként sem volt meg a tempónk. Remélhetőleg Szuzukában újra ott leszünk a dobogón.”

Alonso az időmérő után kiborult a Pirellire, szerinte a gumik különösen gyengék voltak ezen a versenyen. Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója személyes sértésnek vette a kirohanást, egyrészt egyórás eszmecserét folytatott a Ferrari csapatmenedzserével, Alonsónak pedig azt üzente, hogy vegyen példát Vettelről a gumik kezeléséről.

“Csak azt javasolhatom Fernandónak, hogy kérdezze meg a hamarosan négyszeres világbajnokot, mit is kell kezdeni a gumikkal” – fogalmazott Hembery, aki a verseny előtt bocsánatot kért Alonsótól a reagálása miatt.

“Nem nagy ügy. Mi tényekről beszélünk, amire a Pirelli csak szavakkal vág vissza. Ezt mindenki láthatja” – erősítette meg korábbi kritikáját Alonso. “Ezek a gumik egy kört sem bírnak, de ahogy mondtam, az alkalmazkodás rajtunk múlik. A csapatnak, és nekünk versenyzőknek kell javulnunk. De ott van a sok gumitörmelék, hogy esőben le kell állítani a versenyeket, aztán Perez defektje… Világos, hogy a gumik minőségileg a határon vannak. Hembery nem hallotta az egész nyilatkozatot, elkövetett egy hibát, amiért bocsánatot is kért. Hálásak vagyunk érte.”