A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) múlt pénteken 22 futamból álló előzetes Forma-1-es versenynaptárt tett közzé 2014-re. Bár igen valószínű, hogy egy-két, esetleg három verseny is kipottyan, mire decemberben elkészül a végleges változat, a trend egyértelmű, a következő években tovább bővül, egyre sűrűbbé válhat a szezon. Jövőre – papíron – a Monacói, a New Jersey-i és a Kanadai Nagydíj egymást követő heteken következik.
A McLaren sportigazgatója, Sam Michael szerint – legalábbis egy nagycsapat szempontjából – a 20 hétvége feletti évadok is kezelhetőek lesznek, igaz, csakis alkalmazkodással, változtatásokkal. 
“Egyszerűen csak alkalmazkodnunk kell, ha erről van szó. Dupla hétvégéket már most is meg tudunk csinálni, ha az megy, akkor nyilván a tripla versenyhétvégék is mennének, nem?” – mondta a McLaren szokásos, versenyhétvégéket megelőző telekonferenciáján az ausztrál szakember.
“A felszerelés, a repülők nem fáradnak el, viszont az emberek igen. Szóval meg kellene gondolni a plusz munkaerő alkalmazását, akik mondjuk segítenének a pályákon a felkészülésban. Nem feltétlenül ugyanazok az emberek.”  
Tripla versenyhétvégékre készül a F1 1
Tripla versenyhétvégékre készül a F1 2

Tripla versenyhétvégékre készül a F1

Tripla versenyhétvégékre készül a F1

Tripla versenyhétvégékre készül a F1 5
Tripla versenyhétvégékre készül a F1 6
Fotó megosztása:
Tripla versenyhétvégékre készül a F1 7


“Jelenleg, a kéthetes időközök mellett a versenycsapat is képes a garázsok és hasonlók felkészítésére, de tripla hétvégék esetén már meg kellene gondolni, hogy legyen erre egy külön stáb – még ha csak pár emberről is van szó -, akik a valódi versenybrigád érkezése előtt elvégzik ezeket a munkákat. De akár odáig is eljuthatunk, hogy külön lesznek azok, akik az autókon dolgoznak, és esetleg teljesen külön mérnöki stáb. Szerintem most még nem tartunk itt, de majd meglátjuk.”
Michael hozzátette, hogy a McLaren számára nem jelentene komoly anyagi terhet a plusz emberek munkába állítása, Wokingban sokan dolgoznak a régi autók karbantartásán. “A néhány további dolgozó költsége eltörpülne a további versenyek által hozott bevétel mellett.” 
A sportigazgató a fentiekkel együtt azért azt is elismerte, hogy az idei év hajrájában is következő három dupla hétvége már így is “a szezon legnehezebb része”, csakis felkészült emberekkel lehet bírni. 
“Most számít igazán, hogy a dolgozók már 12 hónappal ezelőtt is erre gyűjtsék az erőt, hogy az emberek jó erőben és egészségesek legyenek. Nem is csak az számít, hogy el tudják végezni a munkát, emellett az időeltoldásokkal is meg kell küzdeni, miközben a szerelők így is napi 16-18 órát dolgoznak. A bokszutcai csapatnál pedig már sportemberi teljesítményre van szükség vasárnaponként, szóval biztosítanunk kell, hogy mindannyian fittek és egészségesek.”