A Rush briliáns. Ha nem láttad, pótold. Megéri, mert hangszórókból ilyen őszintén és durván ritkán üvöltenek versenygépek mozitermekben. A dobhártyák és retinák kényeztetése mellett természetesen a sztori is fotelbe szögezi a nézőt, és ez főleg a rivális párosnak, Niki Laudának és James Huntnak köszönhető. 1976-os párharcuk egyedi, megrázó dráma, egy forgatókönyvíró sem tudna jobbat rittyenteni.

Még friss az élmény, de lassan kezd begyűrűzni a hiányérzet, és a rajongótábor már a folytatáson gondolkodik. Ki lehetne a Rush 2 főszereplője? Melyik pilóta élete, személyisége elég érdekes ahhoz, hogy egy világra szóló mozifilm hőse legyen? Nem egyszerű kérdés, hiszen mára átalakult a sport.

Niki Lauda prototípusa lett a jellemző, mindenki kőkemény profi, mentálisan, fizikailag csúcsra járatott, vezetésre tenyésztett hús-vér android. Persze a hihetetlen koncentráció mellett van egy menedzserek által formált emberi oldal, legalábbis pár pilóta napi kapcsolatban áll a rajongókkal a szociális hálókon keresztül. Mégis kijelenthető, hogy a kalandorok kora lejárt.

A nagy kérdés pedig még mindig fennáll, ebből a mai mezőnyből, ki lehetne alkalmas a filmvászonra? Hát persze, hogy Kimi Räikkönen! A finn pilóta útja merőben eltér a mai F1-es átlagkarriertől. Míg mások kategóriáról kategóriára másztak, betartva a lépcsőket, ő inkább kétszer megnyerte a Formula Renault sorozatát, és 2001-ben már a Sauber pilótájaként küzdött a legnagyobbak ellen.

Räikkönen lehet a mozik új F1-es sztárja? 1

Innen mindenki ismeri a történetét, a Saubernél megvillant tehetségre a Mclaren csapott le, de már akkor képbe került a Ferrari is, viszont Kimi sosem akart fegyverhordozóként loholni az egyes számú pilóta mögött, ezért az angol istálló mellett döntött. Tökéletes képsorok a nyitáshoz: feszült tárgyaláson kosarazza ki az olaszokat, majd egy montázsban, sodró lendületű zenével aláfestve látjuk a Mclaren éveket, pezsgőlocsolás, futam előtti durmolás, csajok és epés megjegyzések töltik meg a vásznat.

Majd mégis jöhet a Ferrari, a csúcspont, világbajnoki címmel, még több pezsgővel és bulival, de hirtelen mindennek vége! Jön a drámai fordulat Alonso érkezik, Kimi parkolópályára áll, illetve pokolian jól érzi magát, és bukik hatalmasakat a rali világbajnokságon. Ez már így is komoly érzelmi hullámvasút, de az, hogy végül a mezőny legsikeresebb pilótájaként tér vissza, és a Lotus évek után Alonso csapattársa lesz jövőre, az egyértelműen mozifilmet érő történet.

Räikkönen lehet a mozik új F1-es sztárja? 2

Másik titkos jelöltem Robert Kubica, aki ha csodával határos módon visszatérne, sőt sikerülne jól szerepelnie, azzal olyan töltetet adna a történetnek, amihez még Lauda felépülése sem fogható. Mélyre hatoló, a jellemfejlődést részletesen ábrázoló életrajzi dráma lehetne ez, ami elementáris erővel robbanna az agyunkba.